Čokoládové čtení na pěkný večer - i pro dospělé!

recenze

Navždycky (2020) 3 z 5 / PokiCz
Navždycky

Mei a Travis jsou nejlepší kamarádi od nepaměti. Ona je tak trochu geek, on je rád, že zná Harryho Pottera. Je vám jasné, kam to povede. Je to tak, zamilují se jeden do druhého. Může se zdát, že je sen každé druhé holky, ale všechno to kazí Mein soused Liam. Ten odporný, malý šváb, kterého už od třetí třídy nesnáší.

Kniha Navždycky se zakládá na příběhu, kterou (pod pseudonymem Nofreeusernames) autorka zveřejnila před více než rokem v aplikaci Storki pod názvem Jsem tu a mám čokoládu. Už tehdy se stala tato „storka“ jednou z nejčtenějších v celé aplikaci a velmi brzy se fanoušci dožadovali pokračování. Autorku oslovilo i nakladatelství Cooboo, zda by pro ně nechtěla svůj příběh přepracovat do knihy. A tak se stalo.

To, co člověka asi na první pohled zaujme, je obálka. Nádherná a u tuzemských autorů neokoukaná. Co bych hned ze začátku vytkla je to, že je kniha tištěna na příliš tvrdém papíře, a to komplikuje její čtení. Zlomit hřbet je v podstatě nemožné, takže v knihovničce bude sice úplně jako nová, ale čtení v papírové podobě je lehce bolestné.

Mei je otravná, nejenom tím, jak se chová, ale i tím, jak někdy s lidmi mluví. Je pravda, že některé dialogy byly lehce strojené, ale celkově mě to při čtení nerušilo. Nevím, zda to je chyba autorky nebo redaktorky, ale to, že by Mei věděla první poslední o Harry Potterovi, vyjmenovala všechny Avengers a dokázala seřadit všechny popkulturní pecky dle data, a pak nevěděla, co je Hvězda smrti je zkrátka nemožné. Neříkám nic o tom, že Star Wars vidět nemusela, ani nemusí znát postavy z nich, ale Hvězda smrti je zkrátka něco, co nemohla ve své (geek) sociální bublině minout.

Nejpropracovanější postavy byly nepopiratelně Ava a Liam. Ava je kamarádka Mei, která s ní sedí na některých hodinách v lavici a Liam je, jak bylo zmíněno v úvodu, Mein soused. Oba charaktery byly uvěřitelné a jejich emoce byly pochopitelné. Avě má být věnována celá druhá kniha, na které autorka pracuje.

Americké prostředí, americká jména, americký styl psaní. Nofreeusernames stvořila něco unikátního hlavně kvůli tomu, jak Navždycky napsala a zdá se mi, že to zatím nikdo pořádně neocenil. Napodobit americký styl není nic jednoduchého, z mého pohledu nevím o nikom z českých young adult autorů, komu by se to povedlo, ale Navždycky je výjimka. Domnívám se, že je to i kvůli tomu, kolik toho má Nofreeusernames načteno (přes 1600 knih dle Goodreads).

Co si musíme ujasnit je to, že Navždycky není dokonalé. Má to plno chyb (naštěstí ne pravopisných), plno much a plno nedostatků. Jazyk je jednoduchý, slova se opakují, na každých pár stranách Mei pojídá čokoládu, zkrátka to není žádná vysoká literatura. Tahle kniha je guilty pleause pro spoustu lidí. Tuhle knihu začnete číst, když jste sami doma, venku prší a vám se nechce absolutně nic dělat. Tohle je ta kniha, kterou si vyberete, když se na vás nikdo nedívá a vy si chcete potají pobrečet nebo se zasmát nad roztomilou teen romancí.

Tuhle knihu se nemusíte bát koupit svému dítěti, není v ní krev, sprostá slova, sex ani nahota. Myslím, že pod stromečkem potěší hlavně mladší čtenáře/ky, ale pokud vám už není -náct a stejně o koupi knihy uvažujete, nemusíte se stydět. Mně už taky není pár let -náct a kniha mě na pár dní příjemně zabavila.

Komentáře (0)

Přidat komentář