Co vás v dějáku nenaučili

recenze

Co vás v dějáku nenaučili (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Co vás v dějáku nenaučili

Každý z nás měl (nebo má) dějepis ve škole, kde se učí důležité momenty historie. Jenže ne vše se do osnov dostane, a když už, tak hodně záleží i na formě podání. Co já si pamatuju (a teda je to už hodně dlouho), tak to bylo vždy spíš nezáživné, ale naštěstí jsem měla učitelku, jejíž přednes byl zajímavý.

Jenže když jsem se dějepis učila já, některé momenty se říkaly jinak, a právě proto jsem byla hodně zvědavá, jakou formou tuhle dobu zpracuje autorka Markéta Lukášková. A musím říct, že se mi její podání moc líbí, a kéž by takhle vypadaly učebnice!

Poutavý a „kamarádský“ styl vyprávění nám představuje dobu v letech 1948 – 1989, rozdělenou do čtyř časových sekcí. Každá z nich je doplněna o zajímavé momenty ze sportu, kultury nebo si můžete přečíst, jak v té době žili obyčejní lidé.

Tohle je přesně ta kniha, která se jistě uchytí napříč generacemi – jedni se dozvědí něco nového, druzí mohou zavzpomínat. Já osobně jsem se z knihy nic nového nedozvěděla, ale jak jsem už zmínila, velmi se mi líbila forma vyprávění a celou knihu pěkně doplňují i rozhovory s pamětníky. Přiznám se, že tam jsem čekala trochu „dramatičtější“ příběhy, ale zas na druhou stranu chápu, že to jsou věci, o kterých pamětníci mluvit nechtějí.

Pokud Vás naše dějiny zajímají, určitě zkuste dát téhle knize šanci - Co vás v dějáku nenaučili vychází 22. 9.!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (Motto)

Komentáře (1)

kopeceli
kopeceli
21.09.2022

Koupím ji pro syna, je na střední škole. Ale nejdřív ji přečtu sama, abych viděla, jak se k těm létům autorka stavi. Sama jsem se ve škole v dějepisu od roku 1948 učila sjezdy KSČ a KSSSSR, dvouletky, pětiletky, kolektivizaci u nás a ve “spřátelené” zemi. Názor, který se nesměl nikde vykládat, nám předávali maminka a dědeček.