Co se stane, když jdete Srdcem proti zdi?

recenze

Srdcem proti zdi (2022) 4 z 5 / Suzanne
Srdcem proti zdi

Šestadvacetiletá Vanessa Mazurová chce pracovat jako grafička a designérka a být svou vlastní paní. Dva roky dělala asistentku, kuchařku a podržtašku slavnému hráči amerického fotbalu Aidenovi Gravesovi, který jí nikdy nepoděkoval ani nepozdravil. Ale s tím je teď konec. Jenže Aiden přichází se šokující nabídkou – chce, aby si ho vzala, protože potřebuje získat zelenou kartu.

Aiden jí na oplátku nabízí, že za ni zaplatí dluh v podobě obrovské studentské půjčky. Na to se přece nedá říct ne. Jenže jak bude vypadat manželství na oko s někým, kdo se k vám doteď choval jako ke kusu hadru?

Vanessa je skvělá hrdinka. Je pilná, talentovaná a touží po finanční nezávislosti a práci, která ji bude živit i bavit. Taky má slušně prořízlou pusu a dokáže být pěkně výbušná, ale snaží se svůj vztek ovládat a být slušným a dobrým člověkem, což se jí daří.

Aiden přezdívaný Hradba z Winnipegu je pro změnu málomluvný, chladný a odtažitý. Záleží mu pouze na jeho kariéře hráče amerického fotbalu, nenavazuje přátelství ani vztahy, protože na to nemá čas ani náladu. Právě kvůli svému chování působí jako pěkný nezdvořák a málokdo ho dokáže vystát.

Knihy od Mariany Zapaty jsou čtivé, chytlavé, zábavné a návykové. A taky se jedná o slow burn romance, které jsou skutečně opravdu pomalé (pro někoho až moc :). Nejinak je tomu v knize Srdcem proti zdi. Vztah mezi Vanessou a Aidenem se rozvíjí velmi pomalu, od původního skoro nepřátelství přes kamarádství až k romantickým citům. Mariana Zapata trochu ožehavé téma domluveného manželství zpracovala civilně a uvěřitelně.

Mariana Zapata dokáže skvěle popsat prostředí, v něm se příběh odehrává, takže se dozvíte informace o trénincích nebo jídelníčku profesionálního hráče amerického fotbalu. Pokud vás bavila kniha Kulti, tak Srdcem proti zdi je přesně pro vás. A pokud na vás v Kultim bylo moc fotbalu, tak Srdcem proti zdi vám bude vyhovovat víc, protože hlavní hrdinka je grafička, takže těch informací o fotbalu tu není zdaleka tolik jako v Kultim.

Co se týče příběhu a charakteristiky postav, tak je Srdcem proti zdi dotaženější a propracovanější než S láskou, Lukov nebo Rytmus, já a Malychin a kvalitou šlape na paty autorčině nejslavnější knize Kulti. Mě ale paradoxně z dosud česky vydaných knih bavilo Srdcem proti zdi nejméně. Což znamená, že mě bavilo a četlo se to parádně, protože tohle je Marianna Zapata v nejlepší formě, ale není to taková láska jako Kulti, S láskou, Lukov nebo Rytmus, já a Malychin. A důvodem je pouze to, že mně chlap, co měří dva metry a váží sto třicet kilo, nepřijde sexy, ať už autorka popisuje jeho úžasně vypracované svaly nebo dlouhé řasy horem a dolem (a že to dělá). Čím víc se jejich přátelství prohlubuje a Aiden se otevírá, tak je to vtipnější a roztomilejší, ale stejně to nestačilo, abych si ho zamilovala tak jako Rainera Kultiho, Ivana Lukova nebo Sašu Malychina. Ale sto lidí, sto chutí – třeba zrovna vám bude osvalený hromotluk připadat naprosto neodolatelný. A pokud ano, tak vám Srdcem proti zdi sedne jako … no prostě sedne :)

Komentáře (0)

Přidat komentář