Co přinesou čtvrtí Srdcerváči? Lásku i duševní nemoc

recenze

Srdcerváči. Kniha 4 (2021) 4 z 5 / Suzanne
Srdcerváči. Kniha 4

Charlie a Nick spolu oficiálně chodí a Charlie začíná přemýšlet nad tím, že by vyslovil ta dvě kouzelná slůvka: Miluju tě. Jenže co když Nick k němu necítí to samé? A jak se vlastně vyznává láska? Nick se navíc ještě pořád nevyoutoval před svým otcem a trápí ho podezření, že Charlie trpí poruchou příjmu potravy…

Za začátku se Srdcerváči odehrávají během letních prázdnin a jsou plné plážových a vodních hrátek, přátel, smíchu a polibků. Prostě je první část přesně tak správně milá, roztomilá a romantická, jak jsme u téhle komiksové série zvyklí. Prostě vám okamžitě vykouzlí úsměv na rtech a zlepší náladu. I tady se ale do příběhu promítají vážnější témata – porucha příjmu potravy, delší odloučení, problémy s rodiči.

Po prázdninách nastává školní rok a se zhoršujícím se počasím i nálada Srdcerváčů potemní. Alice Osemanová se naplno začíná věnovat problematice poruchy příjmu potravy a obecně duševním nemocem. Jelikož se jedná o komiks, nejde nijak do hloubky, ale i tak dokáže čtenáři stručně a srozumitelně zprostředkovat, jak se duševní nemoci mohou projevovat a v co v takovém případě dělat. Je potřeba vyzdvihnout, že tuhle situaci ukazuje z obou stran – jaké je to, když duševní nemocí trpíte, i jak se chovat, pokud víte/máte podezření, že jí trpí někdo, kde je vám blízký a na kom vám záleží. Alice Osemanová se složitého tématu nebojí a podle mého ho ztvárnila tak, aby dokázalo oslovit i mladší čtenáře nebo i lidi, kteří mají to štěstí, že se s touto problematikou osobně nesetkali.

Jelikož jsou Srdcerváči ale tvořeni proto, aby čtenářům zlepšovali náladu, tak i tady se ale jedná o takovou ideální situaci – kdy všichni Charlieho nemoc přijímají a snaží se mu pomoct. Realita samozřejmě bývá daleko složitější. Nicméně chápu, že Alice Osemanová se snažila ukázat, jak by se taková situace měla správně řešit.

Kvůli vážným tématům se tentokrát příliš nevěnuje vedlejším postavám a jejich vztahům, ačkoliv se zde všichni staří (spíš mladí) známí vyskytují. Aspoň ke čtvrtým Srdcerváčům přidala Učitelský minikomiks. Na ten jsem se moc těšila, protože dvojice učitelů se v předešlém díle stala mými favority, ale bohužel jsem byla vcelku zklamaná. Jedná se opravdu o minikomiks na téma „poprvé ve vztahu“, takže ukazuje jen pár situací vytržených z kontextu. A tihle dva by si zasloužili daleko víc prostoru!

Za mě zůstává nejlepším dílem ten třetí, ale Alice Osemanová si pořád drží vysokou laťku, takže i čtvrtý díl Srdcerváčů můžu s klidným svědomím doporučit. Nicméně rozpor mezi první částí, která je právě tak romantická a roztomilá, jak jsme u Srdcerváčů zvyklí, a druhou částí, která se zabývá duševními nemocemi, je vcelku výrazný. Pokud očekáváte nenáročnou, romantickou oddechovku, tak buďte připraveni, že tentokrát se vám toho „cukru“ dostane jen v míře omezené. Já už se nemůžu dočkat pátého dílu, zvlášť proto, že bude posledním komiksem z téhle skvělé série.

Komentáře (0)