Co má ta veverka za lubem?

recenze

Hollyino tajemství (2020) 4 z 5 / simona8126
Hollyino tajemství

V září 2020 vydalo nakladatelství Bookmedia dobrodružný román pro děti a mládež Hollyino tajemství. Jedná se o třetí díl série Woodwalker spisovatelky Katji Brandisové, který stejně jako předchozí díly obohacují černobílé ilustrace Claudie Carlsové. Ta vytvořila rovněž obálky všech tří knížek a také prvního dílu nové série Voňavá lékárna, jež má brzy vyjít v témže nakladatelství.

Podtitul Hollyino tajemství napovídá, že se tentokrát ocitne v centru dění naše milá veverka Holly, která s oblibou krade věci a vyvádí různé neplechy. Dozvíme se, že se jakožto osiřelé dítě dostala do péče opatrovníka. Ten však nemá radost z jejích vylomenin a chabého prospěchu, pročež se ji rozhodne přesunout ze střední školy Lízy Clearwaterové do „normální“ školy pro lidi. Nemá totiž nejmenší tušení, že dívka je woodwalker (tj. zvíře schopné proměňovat se v člověka).

Ve městě navíc začne docházet k podivným loupežím a mnohé zraky se pochopitelně upřou právě na Holly, jež se nyní ukrývá v lesích, aby se vyhnula sociálce a návratu do nenáviděné lidské školy. Carag a ostatní kamarádi dívku podporují, jak se dá, ale je zřejmé, že tohle provizorium nemůže fungovat věčně.

Na pozadí těchto problémů stále kuje pikle starý známý záporák Andrew Milling. Část příběhu se opět věnuje šarvátkám mezi Caragem a nevraživou vlčí smečkou. Příjemným přínosem pro sérii se pak stane malý nalezenec Miro, opuštěné vlče a zároveň mladičký převtělenec, kterého Carag s kamarády objeví v lese a následně odveze do bezpečí školy Lízy Clearwaterové. Právě to následně vede k zajímavému konfliktu se smečkou – přikloní se Miro k těm, kdo ho zachránili, přestože Carag coby puma by měl být jeho úhlavním nepřítelem, anebo se naopak přidá k Jeffreymu a ostatním vlkům, třebaže jsou krutí a vypočítaví?

Jak vidno, ve třetím díle se toho najednou odehrává opravdu hodně, ale není třeba se obávat, že by autorka ztratila vlákno a uvrhla nás do nepřehledného chaosu. Vytvořila opět nápaditý, podmanivý a lehce plynoucí příběh pro čtenáře všeho věku – zejména pro děti, které milují napínavá i veselá dobrodružství s partou sympatických hrdinů.

V porovnání s předchozími díly je třetí část přece jen o něco slabší, ačkoli nabízí řadu zvratů, nová prostředí i postavy a jako obvykle také humorné situace. Snad za to může fakt, že je v ledasčem předvídatelná a čtenáři se poměrně snadno podaří odhalit velkého padoucha dříve, než se to poštěstí Caragovi. Na druhou stranu zde nechyběly jiné věci, které mě naopak překvapily. Ve výsledku bych tedy řekla, že Hollyino tajemství už možná neohromí tak výrazně jako předchozí romány, ale přesto si stále drží laťku na vysoké úrovni a své fanoušky si bezesporu najde. Společným vláknem všech tří dílů je báječná a záviděníhodná soudržnost přátel, díky níž si sérii o Caragovi zamilujete jistě i vy. Doufejme jen, že se brzy dočkáme dalšího pokračování.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bookmedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář