Chyba systému

recenze

Iluze pravdy (2019) 3 z 5 / a.k
Iluze pravdy

Hlavní hrdina s duší a vybavením superagenta, lehkou paranoiou a komplicem, který ho výborně doplňuje, nabízí příběh, který nepostrádá řešení tajemné záhady na poli moderních technologií.

Plukovník Pepa Marek působil jako šéf utajeného odboru kybernetické kriminality. Už ho nebaví honit hackery, chce předčasně odejít do penze. Než se odstěhuje na svůj statek v Posázaví, rozhodl se u známého podstoupit operaci kolene. Po operaci zažije v nemocnici rozsáhlý výpadek proudu. Všechny systémy spadly a nenaskočily ani záložní generátory. Po odstranění technického problému se v nemocnici začnou dít záhadné věci. Léky, které dostává, mu nikdo nepředepsal, personál se chová divně. Instinkt mu říká, že je něco špatně. Chce přijít záhadě na kloub, a když se s ním dost netradičně spojí bývalá nemocniční IT specialistka Barbora, je mu jasné, že do důchodu hned tak neodejde. Musí zjistit, co se tady hraje za podivné hry.

Příběh je zasazený do doby blízké budoucnosti a téma v podobě ochrany a zneužití dat je velmi aktuální již dnes. Zápletka je logická a při pátrání po pravdě nás čeká nejedna akčních scéna. Hlavní hrdina plukovník Marek působí rázně a po boku s Barborou tvoří dobrý tým, který se výborně doplňuje. Oba aktéři jsou odborníky v oboru a nechybí jim chytrost ani analytické uvažování. Při pátrání využívají špičkové technologie. Za soukromé vybavení plukovníka Marka by se nemusela stydět ani ta nejmoderněji vybavená speciální zásahová jednotka.

Pro čtenáře, kteří hledají sofistikovaný akční thriller, bude toto lehkým čtivem. Příběh je napsaný jednoduše, s triviálními dialogy, které jsou opepřeny Markovou ironií až sarkasmem. Vadily mi některé historicky politické narážky typu rozkrádání republiky nebo třeba konspirační tvrzení o viníkovi konkrétních teroristických činů. I když šlo jen o jednotky takových případů, zde použitý způsob podání mi připadal zcela zbytečný.

Sympatická je na příběhu rychlost a spád celého vyprávění, možná někdy až na úkor lepšího vykreslení charakteru postav. Plukovník Marek se s ničím nepáře, ví si rady v každé situaci, často překvapí svým břitkým humorem. Ajťačka Barbora působí na začátku nevýrazně, ale ve vypjatých situacích dokáže být nepostradatelná.

Celková zápletka mě bavila. Byla jsem zvědavá, kam až se při pátrání Marek s Barborou dostanou i jakým způsobem přelstí záporáky. Rozsahem i zpracováním hodnotím jako příjemnou oddychovku, ale s nadmíru aktuálním tématem manipulace s informacemi, o kterém budete i po přečtení přemýšlet.

Komentáře (0)

Přidat komentář