Chceme ho zpět

recenze

Spolek katů (2019) 5 z 5 / Jack333
Spolek katů

A je to tady…někdo se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Taky aby ne, když justice udělat víc nemůže a vypadá to, jako kdyby hájila zloduchy, vrahy a neznabohy. Jenže nesnižujeme se na stejnou úroveň těch, které sami popravujeme a nesnášíme?

Když se objeví na internetu hastag oznamující, chceme ho zpět, který připomíná osobu, která ukončovala z hlediska zákona život odsouzených, je kriminální policie na nohou. Živý přenos zachycuje maskované muže, jak s boží mocí rozhodují o spravedlnosti na člověku, který v minulosti znásilňoval…a nebude první.

Tony Parsons zase ukázal, že tvořit thrillery prostě umí. Na první pohled tlustě vypadající kniha vás uchvátí příběhem s lidmi, které můžete poznat běžně i na ulici. Snadno k nim tak budete s radostí tíhnout a možná i chápat, proč se někteří tak zachovají. Udělali byste to samé? Anebo byste se postavili na tu správnou stranu, kterou prosazuje zákon? Ale teď který, boží anebo pozemský?

Přijde mi, že se autor snažil o to, aby jeho kniha neměla příliš mnoho vedlejších linií, které by hlavní dějovou linku natahovaly, což je skvělé! Kniha se čte opravdu jedním dechem, sotva dojde k jedné vraždě, přichází druhá a nestíháte se pořádně ani rozkoukat. Nečekejte také nějaké sáhodlouhé popisy prostředí či děje, tady to jede na plno – emoce, akce a hrdinové.

Zkuste se odhodlat a pomoci Maxu Volfovi dopadnout vraha či vrahy, třeba tak uniknete nejen možné spoluúčasti ale třeba i pochopíte, proč Spolek katů musel vzniknout.

*
„Víte, proč…“
A pak se to najednou celé pokazilo. Muž v obleku napůl seskočil, napůl spadl ze schůdků – oprátka asi nebyla pevně připevněná ke stropu, protože i když ji měl okolo krku, jeho pád to nezastavilo, a pak museli upustit kameru a nebylo vidět nic, ozývaly se jen zvuky zuřivého boje a měkké dunění, jak někdo bušil do něčího těla, a pláč muže, kterému najednou došlo, že svému osudu neunikne.
Někdo opět zvedl kameru a na obrazovce se objevily tmavé postavy, které znovu zaujaly svá místa a stály jako maskovaní strážci pod fotografií…
*

Komentáře (0)

Přidat komentář