Chaloupky

recenze

Chaloupky (2020) 5 z 5 / neubam02
Chaloupky

„A tak lidé umírali, rodili se noví, někteří přicházeli, jiní odcházeli. Lesy, kopce a močály v okolí byly svědky nekonečné řady lidských útrap a sem tam i lidského štěstí.”

Chaloupky jsou vynikající kniha, kterou by si podle mého názoru měl každý přečíst a klidně bych ji zařadila do povinné četby.

Na knize je skvělé, že zatímco pozorujete život a osudy lidí žijících v pohraničí, zároveň se dozvíte zcela důležité a zajímavé informace z naší historie, které by měl každý znát.

Příběh zobrazuje dějiny před 1. světovou válkou, během ní, meziválečná léta, 2. světovou válku a chvilku po ní.
V knize jsou krásně vykreslené vztahy mezi Čechy a Němci.

Děj se odehrává částečně v Rakovníku a Senomatech a částečně v Krušných horách.

Autor pracuje s celou řadou postav a ze začátku mi dělalo problémy vyznat se v tom.

Hlavní postavy příběhu jsou František a Florián, nejlepší přátelé, kteří se z různých důvodů odstěhovali do Chaloupek, které si okamžitě zamilovali. Florián, milovník lesa a přírody, si odchodem do Chaloupek plní svůj sen. Kdežto František je donucen nepříznivou situací se s rodinou přesunout z Rakovníka, a proto odchází za Františkem.
Příběh knihy se převážně točí okolo Františkovi rodiny, avšak ve všech jejích větvích. Ať už jde o příbuzné z jiných měst, vesnic, či dokonce Ameriky.

Autor krásně popisuje přírodu, takže i vy si Krušné hory určitě při čtení zamilujete a budete mít chuť se sbalit a jít bydlet do nějaké chaloupky v lese.

Avšak život v pohraničí nebyl vždy tak krásný a idylický. Situace se stávala stále vyhrocenější a vygradovala příchodem druhé světové války. Realistické zobrazení chování tehdejších Němců žijících na našem území je pro nás dnes bohužel nepochopitelné.

„Doba, která čekala za dveřmi, měla ale být tak bouřlivá a děsivá, že veškeré odhady byly zbytečné. Život ukáže.”

Kniha je jedna velká emocionální jízda. Několikrát mě rozbrečela a nutí mě nad tím stále a stále přemýšlet. Co vede člověka k tomu, že se začne tak hnusně chovat k někomu, koho zná celý život, bydlí vedle sebe, pomáhají si, starají se o sebe a najednou ho začnete nenávidět jen proto, že je jiné národnosti?!

Jak už jsem psala, knihu by si měl přečíst úplně každý a speciálně ti, kteří nejsou stále s něčím spokojeni. Při čtení hrůz, které si lidé museli dříve vytrpět, vám dojde, jak dobře se dnes máme a měli bychom za to být vděčni.

Knihu nelze hodnotit jinak než plným počtem pěti hvězdiček.
Určitě se k ní ještě někdy vrátím.

Komentáře (0)

Přidat komentář