Časodějové byli lepší

recenze

Skok nad hvězdami (2020) 3 z 5 / Nezletilci
Skok nad hvězdami

Od knihy jsem měla vysoká očekávání, jelikož jsem četla od této autorky šestidílnou fantasy ságu Časodějové, která mě naprosto nadchla (mimochodem, moc doporučuji milovníkům fantasy) – má totiž skvělý nápad – čas je tu vše. Tato očekávání se víceméně naplnila, bohužel to mělo i pár zádrhelů. Mrzelo mě, že v Lunasterech se nenavazuje na svět Časodějů: autorka píše o úplně novém fantazijním světě, ve kterém není ani jediný Časoděj – čas tu není hlavní téma, tím jsou měsíc a hvězdy. Samotný nápad mi přijde skvělý a s ničím takovým jsem se doposud nesetkala, ale stejně mě tento svět zcela nepřesvědčil. Možná bych, být autorkou, o jiných světech nepsala a vrhla se na jiná témata. Časodějové mi zkrátka v této knize chyběli. Zdá se, že autorka vyčerpala svou fantazii právě na nich a svět Lunasterů se jí podlé mého nepodařil udělat tak barvitý a nápaditý. Také mi bylo trochu líto, že je to zase "jen" díl a slouží autorce jako odrazový můstek k další sáze.
To mi ovšem nezkazilo zábavnou četbu. Moc jsem si to užila. Vyprávění mělo i pár míst, která nebyla tolik akční, spíše popisná, ale byl to vlastně odpočinek od dobrodružství. Podle mě je to harmonicky vyvážené – celá kniha není jedna velká akce, ale zase se člověk nenudí.
Musela jsem se trochu popasovat s ruskými jmény – některá z nich pro mě byla neznámá (např. Valeryč, Timur, Ilja…). Trochu mi vadilo, že čtenář dlouhou dobu nechápal, co se v knize vlastně děje, protože autorka vůbec nevysvětlila vymyšlené pojmy (např. Lunasterové, Asteři, jejich poslání, vzájemná nevraživost…). Zato se mi líbilo tajemství, kterým byla celá kniha i díky tomu opředena, a že se člověk musel občas i zamyslet nad souvislostmi.
Celkově příběh hodnotím kladně. Krásně vyvážené dobrodružné i klidné scény, tajemství četby a samozřejmě styl psaní Natalje Ščerby se mi moc zalíbily – neumí sice vytvořit tak dramatickou atmosféru jako třeba Vojtěch Matocha, ale přesto má zajímavý barvitý jazyk a vyjadřování. Doporučila bych tuto knihu dětem od 8 let, ale zároveň si myslím, že kdekterý dospělý by se mohl také pobavit. Budu určitě číst i další díly.
Rosaria, 13 let

Komentáře (0)

Přidat komentář