Čarodějnice dřívější a budoucí

recenze

Čarodějnice dřívější a budoucí (2022) 4 z 5 / Andrea.Mayer
Čarodějnice dřívější a budoucí

Co kdyby se v každé dětské rýmovačce ukrývala čarodějná slova?

“Tři vzpurné sestry, ruku v ruce,
spálené, spoutané, o vládu obrané,
však co se ztratilo, aby se nenašlo?”


Příběh nás přenese do roku 1893, v městečku Nový Salem se právě schyluje k volbám nového starosty a ženská hnutí bojují za volební právo urputněji než kdy dřív. Kromě sufražetek sledujeme také cestu sester Eastwoodových, které postupně utekly z domu v naději, že uniknou vlivu násilnického otce. Avšak co se ztratilo, aby se nenašlo?

Čarodějnice dřívější a budoucí je příběh v němž se sestry Eastwoodovi, perfektně zapadající do rolí Matky, Panny a Baby, snaží najít ztracenou cestu Avalonu a vrátit tak ženám jejich moc.

Jak už je patrné z anotace, tahle kniha je nejen o čarodějnicích, ale soustředí se i na ženská práva, rasismus a LGBT. Příběh byl moc hezky napsaný, velmi se mi líbila představa, že by každá dětská říkanka či pohádka mohla obsahovat nějaké zaklínadlo. Autorce se podařilo vytvořit věrohodnou atmosféru i skvělé postavy, ze kterých jsem si nejvíce oblíbila nejmladší ze sester, divokou James Juniper.

Musím vyzdvihnout krásné grafické zpracování a říkanky na začátku kapitol. Oceňuji i dobře zpracovanou LGBT linku. Jediným nedostatkem je tempo. Ač má kniha skoro 600 stran, na spoustu akce můžete zapomenout. Děj plyne velmi pomalu, autorka se soustředí spíše na popis okolí, vykreslení atmosféry a vztahů mezi postavami. Často se měnící pohledy sester tomu také moc nepomohly, ze začátku mě naopak mátly.

Od určité chvíle se děj stane předvídatelným a čtenář snadno odhadne jakým směrem se bude ubírat. I tak závěr trochu zabolí.

4⭐️/5⭐️
~
Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Humbook teamu a skupině Humbook blogeři :)

Komentáře (0)

Přidat komentář