Boľšaja malenkaja devočka

recenze

Jak si velká malá holčička upekla kouzelný den (2020) / Podlavicí
Jak si velká malá holčička upekla kouzelný den

Nedávno jsme se seznámili s příběhem Jak si velká malá holčička ochočila město a už nyní vás mohu seznámit s pokračováním s názvem Jak si velká malá holčička upekla kouzelný den.

Jakmile přečetla první knihu o této kouzelné holčičce, hned jsem zjišťovala, zda vyjde další a kdy. Proto jsem byla natěšena jako malá holka, když se datum vydání druhého dílu blížil. Kniha pochází z ruského originálu Bolšaja malinkaja děvočka, který napsala Marija Beršadská. Do českého překladu přeložila Lucie Ušiaková. Ilustrovala jej Alexandra Ivojlovová.

Sedmiletá Táňa se vrací se svou jezevčicí Větvičkou, kamarády Míšou, Zuzkou a dvojčaty Jendou a Čendou. Jednoho rána u rodiny zazvoní legrační baculatý pán s kartonovou krabicí plnou jablek. Táňu překvapí, že si tento pán nedělá srandu z její výšky, protože oproti spolužákům a vrstevníkům je hodně vysoká. Na to není zvyklá, jelikož si z ní ostatní dělají jen legraci. Pán měl takovou radost, že jej tatínek vyléčil, a tak se mu odměnil krásnými jablíčky. Od té doby dávali jablka do všeho. Až Táňa nemyslela na nic jiného než na jablka. Zanedlouho poté měl tatínek narozeniny a holčička přemýšlela, co by mu mohla dát. A tak se rozhodla, že upeče koláč. Ale zjistila, že upéct jej není jen tak.

Táňu jsem si oblíbila už v prvním dílu. Je to holčička, která je úplně normální. No a co, že je vyšší než spolužáci? Každý jsme nějaký. Někdo je vysoký, někdo je malý. Jeden se naučí číst rychle, druhý pomalu. Nemůžeme být všichni stejní. To by byla na světě nuda. A proto obdivuji všechny, kteří se dokáží smířit s nějakou svou nedokonalostí a naopak z toho udělají přednost.

Jde vidět, že má Táňa svého tatínka moc ráda, a proto přemýšlí o dárku k jeho narozeninám. Chce vymyslet něco originálního. A nejlepší dárky jsou vyrobené ručně a z lásky. Já osobně mám vyrobené dárky moc ráda, jen ten koláč jsem nikdy nedostala. Že bych se taky někdy dočkala?

Příběh je krátký, kniha má pouhých 48 stran. Písmo je velké, vhodné pro nejmenší čtenáře. Řadíme ji do kategorie „Čteme sami“, takže je ideální pro děti, které začínají se čtením, a mohou si tedy příběh přečíst samy. Čtení je dle mého dostatečně motivující, jelikož kniha obsahuje nádherné a velké ilustrace, jež příběh krásně doplňují. Doplňující otázky k přečtenému textu jsou samozřejmostí. Bonusem jsou úžasné recepty: banánový sen, sladká okurka a Mišotka (jablečný koláč). Oba určitě vyzkouším. Líbí se mi, že si děti příběh přečtou a potom si recepty mohou pod dohledem rodičů samy vyzkoušet. Jsou úplně jednoduché. A určitě budou mít radost, že něco samy upekly.

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář