Bláznivost lásky

recenze

Vše, co vím o lásce (2020) 3 z 5 / Jack333
Vše, co vím o lásce

Taky jste si někdy chtěli připadat jako hlavní hrdinky v seriálu Sex ve městě, nebo jako postavy z Jak jsem poznal vaši matku? Řešit vlastně jen nepodstatné věci, které zase tolik moc nehraničí s existenciálním bytím, ale všechno je přizpůsobeno materiálnímu a pudového vybití?

Já tedy občas mám chuť zahodit všechno za hlavu a prostě se některý z dní ničím netrápit. Vše, co vím o lásce mi k tomu pěkně pomohlo. Ačkoliv jsem podle recenzí čekal, že právě tahle kniha od autorky a novinářky Dolly Alderton mi vlastně poradí, co člověk má pro lásku udělat a čeho se má vzdát, aby byl prostě šťastný, přivedla mě úplně k něčemu jinému. Prožít cizí a zároveň tak trochu svůj příběh, který mě ale tentokrát nemá ranit, ale mám si u něj odpočinout a na základě toho pochopit třeba i vlastní chyby. Ale lze to?

Společně s hrdinkou procházíme jejím životem od náctiletých let přes ty studentské až do doby dospělosti. Vtipné momenty střídají srdceryvné události, které zasahují do života, přijdete si proto chvílemi jako na horské dráze, která asi vůbec nezastaví. Bezprostředně se vyjadřující Dolly o večírcích plných alkoholu, drog i sexuálních hrátek vás uzemní, ale zároveň vám dá i svůj pohled na to, co pro ni bývalo a nyní je důležité.

I když se mění partneři, se kterými nevydrží dlouho, dokáže se zamyslet zpětně nad tím, proč tomu vlastně bylo. Kde je ta chyba. Kdy vlastně za to může tak trochu i zrychlená společnost, která nám ukazuje obecné prvky spojené s daným věkem, a také hlavně sílu sociálních sítí a mezilidského kontaktu. Ale je opravdu tak důležité, aby člověk měl rodinu pod třicítkou? Proč se porovnáváme s druhými? Opravdu záleží na tom, co si ty druzí o vás myslí?

*
Vídala jsem to znovu a znovu: žena vždycky zapadne do mužova života lépe než on do toho jejího. To ona bude trávit většinu času v jeho bytě, ona se spřátelí se všemi jeho kamarády a jejich přítelkyněmi. Ona bude posílat jeho matce pugét květin k narozeninám. Ženy tyhlety peripetie nemají v lásce o nic víc než muži, jen jim jdou líp – a tak se s tím prostě smíří.
To znamená, že když se žena mého věku zamiluje do muže, její priority se z tohohle:
1. Rodina,
2. Přátelé.
změní na tohle:
1. Rodina,
2. Přítel,
3. Přítelova rodina,
4. Přítelovi kamarádi,
5. Přítelkyně přítelových kamarádů,
6. Kamarádky…
*

Komentáře (0)