Obálka knihy Barman z hotelu Ritz

Píše se rok 1940 - 1944, Paříž, město módy a kultury se ocitá ve stínu okupace. Svět se mění, ale v legendárním hotelu Ritz to stále žije. Hudba hraje, šampaňské spolu s drinky teče proudem a za barovým pultem stojí Frank Meier.
Elegán, profesionál a legenda.

Hotel Ritz je místem, kde se schází pařížská smetánka, ale i vysoce postavení Němci. Frank všechny pozoruje, míchá koktejly a snaží se zachovat klid.

Denně je svědkem toho, jak se vše mění. Celá společnost, i Paříž sama o sobě. Lidé, které znal jako stálé hosty nejsou výjimkou. Někdo mění postoje, někdo utíká, jiný zůstává a jindy se objevuje někdo úplně nový.

Frank stojí v centru dění a jeho život vlastně visí na vlásku, aniž by to někdo věděl. Každé špatně zvolené slovo nebo gesto pro něj může být osudové. A přesto se nevzdává. Denně míchá koktejly těm, kteří by ho mohli zničit.
Má totiž jedno obrovské tajemství… je Žid. A v této době tato skutečnost znamená téměř jistou smrt.

V prvé řadě bych zmínila, že knížka je postavena na skutečném příběhu skutečného muže. Frank byl legendární barman, který pozoroval dění kolem sebe zpoza naleštěného baru. A neměl to vůbec jednoduché.

Autor zasadil děj příběhu do ikonického prostředí hotelu Ritz, kde Meier potkal Coco Chanel, Jeana Cocteaua, vdovu Ritzovou i vysoké důstojníky Wehrmachtu a SS. A mezi nimi se snažil o jediné,… přežít.

Collin píše přirozeně, lidsky a srozumitelně. Ale přitom má celý text sílu. Výborně navodí atmosféru, že jsem měla pocit, že za barem míchám drinky spolu s Frankem. Ticho a napětí…

V příběhu se objevuje hodně postav, tím i hodně jmen, takže jsem občas byla trochu zmatená, ale nijak výrazně mě to nerušilo.

Pokud máte rádi historické romány inspirované skutečnými životy, tohle vás chytne. Nabízí jiný pohled na válku - zpoza barového pultu.

Je to příběh o lidské důstojnosti, strachu, ale i odvaze a schopnosti přizpůsobit se, aniž by člověk ztratil sám sebe.

Obálka knihy Barman z hotelu Ritz Barman z hotelu Ritz Philippe Collin

Paříž padla do spárů nacistů, ale v hotelu Ritz se dál pije šampaňské. Za barem stojí Frank Meier – mistr koktejlů, který tančí na tenkém ledě uprostřed smrtícího baletu kolaborantů, odbojářů a německých uniforem všech šarží. Přiz... více

Komentáře (0)