Artušovský boj s démony

recenze

Mýtonoši (2021) 5 z 5 / Peťula96
Mýtonoši

POZOR, anotace může obsahovat spoiler.

ANOTACE:
Když je Bree šestnáct let, tak jí při autonehodě zemře matka. Tato událost ji pochopitelně změní, nechce se ale svým novým já, které nazývá Bree-po, nechat pohltit, a proto si ve své mysli kolem něj vystavěla vysokou zeď. Snaží se s tím vším nějak vypořádat a nadějí pro ní je nástup do přípravného ročníku na universitu, kde by se před svou bolestí mohla schovat a možná se s ní i časem vypořádat.

Cesty jí zde zkříží nejen krásný Nick a děsivý Sel, ale také celý Řád rytířů kulatého stolu. Členy tohoto řádu jsou dědicové krále Artuše, mýtonošové, jejichž posláním je chránit obyčejné lidi před démony. K ochraně světa využívají magii éteru, která je obyčejným lidem - jednourozeným, skryta. Bree ji ovšem vidí, a dokonce dokáže odolat moci jejich králomága (merlina) Sela, což by mělo být nemožné.

Díky několika událostem se jí vrátí vzpomínky na matčinu smrt - vzpomínky, které se jí jiný merlin snažil vzít svým mesmerem. Tyto vzpomínky způsobí to, že Bree začne řád podezřívat z toho, že mají něco společného se smrtí její matky. Za pomocí Nicka pronikne mezi ně a snaží se společně najít pravdu. V řádu jí ale kromě dobrodružství, nových přátel a lásky čeká také mnoho nebezpečí. Nebezpečí, které je daleko větší než se na první pohled zdá...

NÁZOR:
Mýtonoši jsou prvním dílem série a rozhodně se nejedná o rozjezdový díl. Hned od první kapitoly to byla jízda, která trvala skoro 600 stran. Styl vyprávění je neskutečně čtivý, takže mi ani nepřišlo, že je kniha tak dlouhá a klidně bych jí uvítala daleko delší.
Autorka nás umí v ději krásně překvapit a napínat za pomocí zvratů, které jsou nečekané. Magický systém, který zde vytvořila, mě hodně zaujal a bavil. Je pravda, že místy mi připomínal magický systém Cassandry Clare, který najdeme v jejich knihách o lovcích stínů, ale mě osobně to vůbec nevadilo. Bylo zde mnoho originálních prvků, které tuto skutečnost vyrovnaly. Například propojení s legendami o králi Artušovi, které jsem vřele uvítala.

Čeká na nás zde také romantická linka, která dle mého názoru nesmí v YA fantasy chybět. Řekla bych, že se nám tu ke konci knihy dokonce začal tvořit i milostný trojúhelník a jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet nadále (a zda je vůbec mé tušení správné).

Co se týká postav, tak tu nebyla žádná postava, která by mi vadila. Postavy jsou sympatické, mají skvělý vývoj, a to zejména hlavní trojice postav - Bree, Nick a Sel. Sel mě ale ze všech postav okouzlil nejvíce. Jeho magické schopnosti králomága jsou naprosto úžasné. Navíc je to "bad" boy s velkým srdcem.

V knize se také řeší mnoho dalších témat, kterými jsou například rasismus, otrokářství, vyrovnání se ztrátou blízké osoby, vyrovnání se s traumaty, lgbt, spiritualita, pochopení, oddanost svému poslání, ale také zrada.

Konec knihy byl naprosto šokující, napadlo by mě cokoliv, ale to, co se tam odehrálo, nikdy. Tohle je rozhodně kniha, kterou můžu doporučit všemi deseti.



Za možnost si knihu přečíst, ještě před jejím vydáním, děkuji Humbooku, který mi v rámci jednorázové spolupráce poskytl recenzní výtisk. #humbookblogeri

Komentáře (0)

Přidat komentář