Artušovská legenda ožívá

recenze

Mýtonoši (2021) 5 z 5 / Kikina182
Mýtonoši

Bree po smrti své matky už nikdy nebyla stejná jako dříve. Její vysněný přípravný program na Severokarolinské univerzitě se teď stal jen způsobem, jak od všeho uniknout. Jenže krátce po svém příjezdu se stane Bree svědkem útoků démona, což změní celý její život. Dozví se o tom, že existují Mýtonoši a začíná si vzpomínat na věci, které měla zapomenout. Ve světle nových okolností začíná přemýšlet, jestli byla smrt její matky pouhou nehodou, či se za ní skrývalo něco víc. Rozhodne se infiltrovat Mýtonoše a přijít na to, co se vlastně děje.

Kniha je napsaná v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Bree. Autorčin styl psaní je čtivý, takže není nejmenší problém se do knihy začíst. Občas se v knize sice objevují trochu delší popisové části či dlouhé myšlenkové úvahy hrdinky, ale není to tak časté, aby příběh začal nudit a i když to tak nemusí vždycky vypadat, mají v knize tyto pasáže důležitou roli.

Příběh má hodně vrstev. Snoubí se v něm lovení démonů, artušovské legendy, magie, tragická ztráta, rasismus a samozřejmě nechybí ani milostná linka. Na první pohled se může zdát, že některé části tohoto spletitého příběhu do sebe moc nezapadají, ale po dočtení musím říct, že to je právě naopak. Každá část příběhu do té druhé zapadá perfektně jako puzzle.

Lovení démonů mi trochu připomnělo sérii Nástroje smrti a pojetí artušovských legend pro změnu film Avalonská střední, ale oboje bylo pojato originálně. Především to, jak spolu byly tyto dvě věci vzájemně propojené, ale nejen to.

Opravdu nadšená jsem z toho, že svět nebyl omezen jen na magii, která měla něco společného s Artušovskými legendami, ale byly tam i jiné tipy magie. Některé byly v knize rozebrané, jiné jen naznačené. Zajímavé bylo i to, jak se hlavní hrdinka potýkala se smrtí matky a jak celá tahle událost byla propojena s magií.

Otázka rasismu mi ze začátku do příběhu příliš nezapadala, ale po dočtení knihy musím uznat, že se tam perfektně hodí. I tak ale musím říct, že v několika případech mi to úplně nesedlo. Hlavní hrdinka totiž byla některým lidem nepříjemná z různých důvodů, ale občas to připisovala rasismu, i když to z kontextu nevyplívalo.

I když je celá kniha úžasná, tak jsem nejvíc nadšená z milostné linky. Respektive jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet v dalším díle, protože v Mýtonoších byl nastíněn opravdu zajímavý vývoj.

Postavy jsou hodně dobře popsané, takže není problém se zorientovat, kdo je kdo a jaký je, případně jak ho vnímá hlavní hrdinka. Ale musím říct, že chvílemi mi byla hlavní hrdinka docela nesympatická kvůli ukvapeným názorům, ale většinou byla skvělá.

Tracy Deonn vytvořila úžasný a originální svět, který je všechno jen ne předvídatelný. Moc se mi líbí jeho mnohovrstvost a to, jak jeho rozdílné aspekty perfektně zapadají do sebe. Kniha Mýtonoši mě naprosto pohltila a těch necelých šest set stran uteklo neskutečně rychle. Pokud si chcete přečíst originální fantasy s nejen artušovským motivem, můžu knihu jedině doporučit.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji projektu Humbook.

Komentáře (0)

Přidat komentář