Andělé a vraždy

recenze

Ve víru (2020) 5 z 5 / Kikina182
Ve víru

Gwen Proctorová unikla ze spárů svého manžela. Doufá, že po jeho smrti by už mohla mít ona i její děti klid, ale bohužel je tomu naopak. Mnoho lidí je stále pronásleduje a posílá jí i dětem výhružné dopisy. Jako poslední naději na to, aby získala alespoň trochu klidu, bere vystoupení v televizi. Gwen se nikdy nechtěla podělit o svůj příběh, i když jí o to reportéři měsíce prosili, ale myslí si, že je to jediný způsob, jak ochránit svoje děti.

Bohužel se po vystoupení v televizi všechno ještě zhorší. Pravda je překroucena v Gwenin neprospěch a aby toho nebylo málo, je konfrontována s matkou jedné z obětí jejího exmanžela. Ta žena si dala za cíl zničit Gwen život a nehodlá přestat, dokud nebude celý svět přesvědčen o tom, že svému exmanželovy pomáhala vraždit.

Do tohoto chaosu zavolá Marlene Crickettová s prosbou o pomoc. Gwen to nepřekvapuje, protože kromě nenávistných telefonátů jsou ty se žádostí o pomoc nejčastější. Ale Marlene nedokáže jasně formulovat, čeho se přesně bojí a tak jí není Gwen schopná pomoct. O několik týdnů později má další telefonát, ze kterého vyplyne, že je Marlene mrtvá. Gwen to nehodlá nechat jen tak a vyráží s celou rodinou do Wolfhunteru, aby zjistila, co se Marlene vlastně stalo.

Stejně jako v případě prvních dvou dílů je i kniha Ve víru napsaná v ich formě. Opět se tu střídá několik vypravěčů. Nejvíc prostoru má Gwen, pak Sam a občas se objeví i kapitola z pohledu Lanny. Díky tomuto střídání je v knize prostor na to, aby se řešily v plném rozsahu problémy všech hlavních postav a nejen pouze jedné. Navíc je to všechno obohaceno o pocity, díky kterým to působí ještě mnohem skutečněji. To všechno je propojeno autorčiným stylem psaní, díky kterému se čte kniha v podstatě sama.

Příběh vyprávěný v prvních dvou knihách se osobně týkal Gwen. Ani v téhle knize nechybí a je mu dáno docela dost prostoru, ale zároveň jsou to spíše jen takové dozvuky už dovyprávěného příběhu. K tomu je tedy přidán úplně nový příběh, který se ale přirozeně mísí s tím původním a všechno to vypadá reálně.

Díky tomu, že je v knize několik odlišných linek, které se spojují do jednoho uceleného příběhu, je kniha mnohem akčnější, napínavější a především nepředvídatelnější. Už u předchozích dílů jsem nedokázala odhadnout, jak příběh dopadne, ale měla jsem alespoň nějaké tipy. V tomhle případě jsem neměla nejmenší tušení, jelikož autorka všechno promyslela opravdu skvěle a nezanechala za sebou jediný drobek, který by naznačil, jakým směrem se bude příběh vyvíjet.

Postavy jsou opět skvěle popsané. Především hlavní postavy, u kterých autorka skvěle zdokumentovala jejich osobnostní vývoj od první knihy, aniž by to vypadalo nějak nápadně nebo nepřirozeně.

V tomto díle se objevilo i mnoho nových vedlejších postav. Ať už o nich v knize bylo jen pár zmínek, nebo tam byly skoro pořád, autorka si dala záležet na tom, aby je popsala co nejdetailněji. Bez problému dokázala vysvětlit kdo je kdo a odlišit tak od sebe jednotlivé lidi bez toho, aby prozradila jejich tajemství.

Kvalita knih od Rachel Caine se vůbec nezměnila. Třetí díl je stejně úžasný, jako byly první dva. Autorka má všechno neuvěřitelně detailně promyšlené. Podle mě je tohle naprosto adekvátní pokračování sérii, které vám rozhodně moc doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář