Alicina síť

recenze

Alicina síť (2018) 5 z 5 / Piškotek_123
Alicina síť

Když v květnu roku 1947 zaklepe teprve devatenáctiletá americká studentka matematiky Charlie na dveře domu v Hampson Street v Londýně, netuší, jak velký zvrat v jejím životě v příštích pár týdnech nastane.

Charlie, Charlotte St. Clairová, cestuje se svou matkou francouzského původu z New Yorku do Švýcarska, kde má na klinice ve Vevey tajně podstoupit interrupci. Těhotenství bez příslibu manželství je v této době naprosto nemyslitelné a vymyká se všem pravidlům a očekáváním společnosti. Charlie se na cestě do Švýcarska chopí příležitosti a uteče své matce, aby se setkala s ženou, která by dle jejích informací měla být jednou z posledních osob, které přišli s její nezvěstnou sestřenicí Rose do kontaktu. Charlie totiž jako jediná stále věří, že její spřízněná duše a nejlepší přítelkyně z dětství, je i po třech letech, kdy o ní nemá žádné zprávy, stále naživu. Tou ženou, která by ji mohla přivést na stopu ztracené Rose, není nikdo jiný, než padesátiletá, nerudná, vulgární a koktající Eve Gardinerová. Bývalá agentka a členka tajné sítě špehů nazývané Alicina síť, která utápí svůj pocit viny a zrady v alkoholu.

Eve za první světové války zastává nebezpečnou práci špionky pod taktovkou samotné královny špehů, vystupující pod krycím jménem Alice, v Němci okupovaném francouzském městě Lille. Pod rouškou plaché šedé myšky s vadou řeči získává coby servírka, a později i milenka z počátku nic netušícího majitele místní, Němci oblíbené restaurace Le Lethe cenné informace a zašifrované je posílá po svých kolegyních na patřičná místa. Když jednoho dne získá natolik citlivou informaci, Alice rozhodne, že zprávu doručí osobně společně s ní. A právě ten den, kdy společně překročí hranice, se stane oběma osudným a obrátí jejich životy vzhůru nohama. Ten den přicházejí o mnoho. O mnohem víc, než by si kdy pomyslely. Ne jen o spřízněnou duši.

Co mají tyto dvě ženy, Eve a Charlie, společného? Proč je osud spojil dohromady?
Odpovědi na tyto otázky naleznete v naprosto jedinečné knize spisovatelky Kate Quinnové Alicina síť (přeložené z anglického originálu The Alice Network).

Musím uznat, že tato kniha naprosto předčila všechna má očekávání. Po předchozích dvou nedočtených knihách, které se pyšnily stejným oceněním New York Times Bestseller, jsem od Aliciny sítě raději nic neočekávala. Nicméně, tato kniha si ho právem zaslouží.

Když jsem knihu otevřela, překvapil mě počet stránek. Z fotografie na internetu na mě, netuším proč, působila útlejším dojmem. Jakmile jsem si ale vyhledala informace o autorce a dočetla se o její zálibě v historii, nemohla jsem dočkat, až se do knihy začtu. Nepatřím mezi čtenáře, kteří si libují ve válečné literatuře, neboť se mi špatně čte o zle a příkořích konaných na bezbranných lidech, ale Alicina síť se mi zaryla pod kůži. Rychle a snadno. Nedokázala jsem se od ní vůbec odtrhnout. Autorce se povedlo napsat tak skutečný a barvitý příběh, až máte pocit, že nečtete knihu, ale sledujete film. Z velké části tomu přispívá i fakt, že se v knize odehrávají dvě dějové linky, které vás neustále drží v napětí a nutí vás číst dál, dokud se v danou chvíli nepropojí a nevrcholí jako celek. Velký dík za „čtivost“ určitě patří i překladatelce Lence Faltejskové.
Velkým překvapením pro mě bylo zjištění, že kniha je z jedné části fikce a z druhé, té podstatné, napsaná podle skutečných historických postav. Zejména pak Alice, vlastním jménem Louise de Bettignies, královně špehů. Ženě tak odvážné, chytré, silné, optimistické, statečné a nezlomné, až se to zdá být neuvěřitelné. Ale i mnoha jiných. Kate Quinnová mě rozhodně přesvědčila o tom, že z jejích rukou nevzejde nic jiného, než velmi kvalitní dílo a doufám, že přesvědčí i vás.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
11.06.2021

Naprosto výstižná recenze.