Alex a Conner zachraňují svět

recenze

Srážka světů (2019) 5 z 5 / Kikina182
Srážka světů

Alex je prokletá a plně pod vládou čarodějnic. Žabák je uvězněn v zrcadle a pomalu ztrácí vzpomínky na to kým je. Králové a královny jsou zkamenělí, stejně jako celá vílí rada. A literární postavy jsou celé nervózní při čekání na boj, pro který byly zrekrutovány z knih a Connorových povídek.

Všechno je zkrátka jeden velký zmatek a nikdo nemá kompletní informace. Navíc se blíží doba, kdy se pohádkový svět střetne s tím naším a brána bude otevřená pro kohokoli, kdo by mohl chtít projít. Nejen osud jednoho světa, ale rovnou dvou záleží na Connorovi a jeho armádě. Ale nejprve se musí vydat do New Yorku a pokusit se zachránit svou sestru.

Země příběhů je série, kterou jsem si doopravdy oblíbila. Jedná se sice o sérii určenou pro mladší čtenáře, ale na pohádky podle mě nikdo nebude nikdy starý, obzvlášť pak na jejich předělávky. Po pěti dílech jsem se už doopravdy nemohla dočkat toho závěrečného. Ačkoli mě trochu mrzelo, že Srážka světů bude znamenat konec jedné série, nemohla jsem se dočkat toho, jak celý příběh dopadne. Ovšem ani na vteřinu jsem nepochybovala o tom, že mu dá Chris Colfer přesně takový konec, jaký si zaslouží.

Příběh je napsán v er-formě. Nějakou roli v tom má určitě to, že knihy jsou vlastně pohádkou a ty jsou většinou vyprávěny z pohledu třetí osoby. Ale vzhledem k tomu, že se děj neustále přesouvá od jedné postavy k druhé, což je podle mě rozhodně skvělé, jelikož tak má čtenář přehled o všem, co se děje, to je podle mě i výhodné.

Celá série se mi četla moc dobře, ale poslední díl se mi četl snad ještě lépe. Podle mě za to má největší zásluhu asi to, že v tomto případě se v příběhu střídá mnohem víc postav. Už v předchozích dílech jich bylo hodně, ale tady jich je mnohem víc a je to ještě i o trochu zajímavější tím, že je každý úplně někde jinde a musí se potýkat s něčím úplně jiným. Dějových linií je tak dvakrát víc než v případě předchozích dílů.

Jelikož je děj tak rozvětvený, přijde mi i příběh lepší než v předchozích dílech. Sice to není nějaké razantní zlepšení, jelikož Chris Colfer je doopravdy špičkový autor, ale i tak je vidět. Velkou zásluhu má na tom podle mě to, že se příběh v podstatě oprostil od základních pohádek a zůstaly jen pohádkové postavy a pak nový, a především originální příběh a tyhle dvě věci do sebe zkrátka zapadly a vytvořily skvělý příběh.

Stejně jako s příběhem dokázal autor udělat i s postavami velké věci. Většina z nich jsou vlastně pohádkovými postavami nebo jsou jimi inspirovány, ale stejně jako v případu příběhu jim Chris Colfer vdechnul osobnost. Sice mají pořád vlastnosti, které jsou na nich ústředními, ale když je člověk pozná blíž, je poznat, že si s nimi autor doopravdy vyhrál a udělala z nich něco mnohem více než jen pohádkové postavy.

Se závěrečným dílem Země příběhu nemůžu být spokojenější. Jedná se o opravdu perfektní tečku jedné úžasné knižní série, a přestože je mi doopravdy líto, že je to konec, myslím, že autor skončil v tom nejlepším.

Pokud nad knihou nebo i nad celou sérií ještě váháte, tak za sebe vám ji můžu jen a jen doporučit. Tohle je podle mě skvělá série především pro děti kolem deseti let, ale i pro každého kdo má rád pohádky. Pokud jde o pohádky, tak na věku rozhodně nezáleží.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)