Aglajina země je snem, ale dokáže tak zůstat a porazit zlo .

recenze

Aglajina zem (2019) 3 z 5 / Spuffy
Aglajina zem

Knížka mě zaujala svou anotací a sám příběh má i co předat. Ovšem velká nevýhoda, jak víc zaujmout čtenáře je za mě její délka. Najdeme tu dva světy, nebo spíše planety. První z nich je naše země, kde se jeví vše hekticky a rozhodně ne všude žijí lidé v klidu a míru bez soudů ostatních. Naopak právě Aglajina země je tímto velmi zvláštní. Zde neexistuje hlídání si času na hodinkách, nebo nenávist vůči druhé osobě. Ovšem nejsou zde sami, existuje tu i zlo, jenž má snahu převzít nadvládu nad celou zemí. Dobro však utrpí velkou ztrátu, v podobě smrti své Ochránkyně čarodějky Divieny.
Poté se přesouváme na naši planetu, kde žije svůj život Melinda, jenž pracuje v knihkupectví. Volný čas tráví spolu se svou kamarádkou a doma na ní čeká jen mouratou kočka. V milostném životě se jí totiž moc nedaří. Ovšem jen do doby, než potkává Adama. No víc raději prozrazovat nechci. Přeci jen je to velmi krátká knížka.
Příběh samotný má za mě velký potenciál. Chybí mu však to něco, co dodá příběhu touhu poznat tento úžasný svět víc. Ač mě zaujalo pojetí Aglajiny země, nedostalo se mi třeba většího popisu. Místní magie je také úžasná a rozhodně zasluhuje o dost větší prostor. Dále tu mám za mě asi jednu z věcí, co mě nejvíc táhlo dějem, a to romantickou linku. Spřízněné duše, které k sobě neoddělitelně patří je pro mě velkým lákadlem. Ovšem víc dialogů i pasáží by rozhodně bylo super. Díky tomu si k nim čtenář určitě najde tu svoji cestu lépe.
Tak vyčerpala jsem ty části, co bych ráda, aby mohli být více rozvinuté, a pokračuji k asi jedinému mínusu co mi moc nesedl. Tím je neskutečně rychlí sled událostí. Několik akcí po sobě jdoucích dávalo pocit, že naši hlavní hrdinové vlastně vůbec nad ničím moc nepřemýšlí, a to občas vyústilo v další problém s důsledky. Což mě docela mrzelo. Je to možná zapříčiněno tím, jak krátká kniha je, a i tak se v ní děje vlastně tolik jako kdyby obsahovala dvojnásobek své délky. Plus však připisuji ještě zápletkám, ty mě rozhodně navnadily a ráda se dozvím co se bude dít dál. Jaké asi další překvapení naše hrdiny čeká?
Kniha má velký potenciál, který doufám autorka využije v jejím pokračování. :-)
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Petře Variant.

Komentáře (0)

Přidat komentář