…a v případě nouze odsud vypadnou dubový rakve…

recenze

Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 2 (2019) 5 z 5 / katy238
Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 2

Znáte Petra Urbana a jeho kreslené vtipy? Jak letuška stojí v letadle před pasažéry při předletové přípravě, ukazuje nad sebe k přihrádkám na zavazadla, a sděluje cestujícím, že „v případě nouze odsud vypadnou dubový rakve?“ Je to blbý až za roh, ale pořád mě to dokáže rozesmát.

Pak vezmu do rukou další knihu Lukáše Musila o leteckých neštěstích a smích mě rychle přejde…

V dalším díle věnovaném opět leteckým neštěstím napříč světem pokračuje autor ve schématu první knihy. Podrobné informace o letu, registraci, počtu obětí, místo katastrofy, přehledná fotografie přesného typu letadla a popis nehody spolu s nástinem komunikace posádky se zemí a nakonec stručné a jednoduché vysvětlení, proč se to (ne)muselo stát.

Minulá kniha se věnovala ve větší míře chybám techniky, potažmo posádky, protože těch je bohužel na úkor techniky o něco více, druhá kniha se však věnuje už i terorismu. V první knize mi citelně chybělo Lockerbie, nebyla jsem zřejmě sama, protože druhá kniha touto katastrofou začíná. Stejně tak zde nalezneme smutné případy sebevražd pilotů, kdy se rozhodli odejít na onen svět i s celým obsazeným letadlem a také se zde čtenář může seznámit s vlivem přírodních jevů. Protože i když by to zřejmě nikdo neřekl, větry kolem hory Fudži dokážou roztrhat i velké civilní letadlo na kusy během několika chvil.

Nechybí bohužel i případy únosů letadel a v historii leteckých katastrof lze nalézt i zkazky i o vzdušných srážkách věších či menších strojů, všechny stejně fatální. Kniha Letecké katastrofy a jejich vyšetřování, díl druhý, je opět výborným průvodcem pro zájemce o toto téma. Autor se také stále drží jednoduchých vysvětlení poměrně dost složitých leteckých zařízení a přístrojů a na konci knihy je i přehledný výklad pojmů. Není však úplně potřeba, autor v textu vše vysvětluje hned a velmi jasně.

I když kniha tohoto typu není jako román na pokračování, je možné zde nalézt autorovy přímé odkazy na první knihu, kdy již neztrácí čas v textu na vysvětlování situace, jakou lze nalézt v prvním dílu. Není tedy špatné jej mít u sebe, a při čtení si i sem tam zalistovat v první knize. Ale naprosto nezbytné to není, byť pochybuji, že zájemce o tuto problematiku by měl pouze tuto druhou knihu, to by byla zajímavá náhoda. Ale takových jsou obě knihy plné.

Sečteno a podrženo, Lukáš Musil opět napsal pozoruhodné dílko, byť letecké katastrofy nejsou u nás konkrétně (Bože díky za to), tím největším problémem, je zajímavé se o tomto dočíst a z pera českého autora mě to potěšilo dvojnásob. Těším se na další případnou knihu, protože historie leteckých katastrof je bohužel stále bohatá a jak ukazují uplynulá léta i pouze měsíce, je stále o čem psát…

Komentáře (0)

Přidat komentář