A pak že Čech nemůže ve světě nic změnit

recenze

Mé anglické sezony aneb Fucktografická ročenka (2018) 4 z 5 / Jack333
Mé anglické sezony aneb Fucktografická ročenka

V tomto případě to určitě neplatí, možná je to tím, že je to Češka, která žije už několik let za menší louží. Podruhé a vlastně jako by to bylo poprvé, kdy jsme vtaženi do multikulturního světa staré dobré Anglie. A s jakou radostí a přesvědčením.

Vtipné, někdy až sarkastické promluvy o životě ve Spojeném království vás nijak nezklamou. Příjemná četba, která leckdy může sloužit jako průvodce, protože zde najdete i tipy, které prakticky využijete, pokud zemi navštívíte. A že by byla škoda ji nenavštívit, je stoprocentní pravdou.

*
Jakmile je třída prázdná a najdete všechny bundy, můžete začít uklízet stolky a připravovat pomůcky na druhý den. Jsou čtyři hodiny a končí vám pracovní doba. To oslavíte tím, že si uděláte další kafe a začnete opravovat sešity, které jste nestihli během oběda. Prostě ležérní odpoledne.
*


Kniha psaná formou krátkých fejetonů začíná v září. Nebojte se, autorka není pomatená a ví, kdy kalendářní rok začíná, ale jelikož je učitelka, snaží se mapovat pro ni běžnější rok školní. Zažijete tak čtyři roční období, v nichž se zaměřuje na nějaké specifikum, ať už je to průběh vyučování, výlety, jídlo apod.

*
Optimismus a radost jsou někdy hodně tvrdá práce, a když se přistihnu ve spirále negativních myšlenek, musím je občas vysloveně vědomě zarazit a přinutit se děkovat za všechno dobré, co mám. Jamile začnu, seznam se rozrůstá, s každou vyjmenovanou věcí jako by se trhaly mraky na duši, do srdce pronikalo slunce a je mi líp dokonce i fyzicky. Inu, radostná mysl, půl zdraví!
*


Je zajímavé porovnat školní rok český a ten britský, zjistíte, že ani tam to není úplně procházka růžovou zahradou bez trní, třeba učit bez učebnic. Vypadá to tak, že ve dvanáct doma a dlouhé prázdniny jsou leda výjimkou! Hodně štěstí a sil přeji, učitelství i za Kanálem je službou, kterou snad někdo ocení ????.

Komentáře (0)

Přidat komentář