fvalek profil

☰ menu
fvalek

Filip Válek

1996 · muž · Středočeský kraj · statistiky

Aktivní: 25.04.2024 01:26 (poprvé 21.07.2015)
Body:3 047
Palce za komentáře: 2 144 · 639 ostatním
Hodnocení v bazaru: 91/0

Nové knihy v seznamech

Ragnarok: Poslední boj 9
Ragnarok: Poslední boj 9
Takumi Fukui
Domeček krve a bolesti
Domeček krve a bolesti
Mike Carey
Psychoverzum
Psychoverzum
Mark Russell
Gerdino inferno
Gerdino inferno
Skottie Young

Kdo jsem

https://www.instagram.com/f.valek1/

fvalek

Okleštím otázku "kdo jsem?" pouze na věci týkající se mé četby. Kdo tedy jsem... jsem třetím rokem asistent/učitel v mateřské škole, a než mě to začne štvát, tak i zapálený srdcař a milovník dětí (v tom nevinném významu). Jsem i seriálový a filmový fanda, z čehož se část mojí četby také odvíjí, k tomu se dostanu dál. Aktivně jsem začal číst bohužel až ve věku 18+, což mě trošku mrzí, protože toho šlo opravdu hodně stihnout, zároveň mi to ale dalo tu výhodu, že mi neutíkají významy a dokážu lépe posoudit knihy, zkrátka mám lepší vkus, než bych měl třeba v 11 letech... :)

Myslím si, že v knihách nemám omezení, zvládnu cokoliv, ale samozřejmě mám různé žánry, co mi sedí více. Většinu knih si kupuji přímo domů a dávám do vlastní knihovny, ke knihám se chovám s převelikou úctou a asi jako každý knižní sobec, nerad půjčuji. :D

Moje malá specializace, záliba, sběratelství... je, že si rád kupuji knihy na základě seriálů a filmů, co mě zaujaly (pokud jsem se ke knize nedostal první) a to s filmovou obálkou. Také sbírám knihy, co mi někdo doporučí a na lísteček dovnitř si píšu od koho jsou doporučené, abych si vždycky vzpomněl. :)

fvalek

1. Sci-fi a fantasy

Jak jsem psal, jsem odrostenec filmů a seriálů, a to jak starých, tak moderních. Samozřejmě tam patří kultovní klasiky jako Jurské parky, Pán prstenů, Hra o trůny, Harry Potter, ale v posledních letech se vůbec nebráním menším, ne tak profláklým seriálům a rád si přečtu jejich knižní předlohy. S oblibou i naopak, nejdříve knihu, pak seriál, zkrátka jak to vyjde. fantasy je má krev a mé diplomové práce se týkaly Písně ledu a ohně a Zaklínače. Do téhle kategorie bych zařadil i horory, thrillery a celkově všechnu fikční beletrii, ke které jsem se dostal. :)

fvalek

2. Komiksy

Cca od konce roku 2017 jsem objevil (hlavně díky seriálům) skvělé komiksy a vůbec se nebudu stydět za to, že jsou pro mě prostě dokonalé a čtu je moc rád. Nemám sice několikaletou aktuální zásobu jak komiksů, tak vědomostí o nich, ale už jsem se docela zaběhl a dostal se do několika sérií. Razím názor, že Marvel má lepší filmy, ale DC lepší komiksy. :D
Kromě takových klasik se nebráním ani jiným komiksům jako Zaklínač od Darkhorse, grafické romány a nebo různé nakladatelsky nespecifikované komiksy. Nevadí mi ani anglické. :)

Edit 2023 - Mám v podstatě kompletní sbírku česky vydávaných komiksů, a to i zpětně do počátku tisíciletí. Libuji si v historických, superhrdinských, ale třeba i erotických komiksech. Žánrově nevyhraněně... Má sbírka aktuálně čítá kolem tisíc komiksů, miluji je a budu milovat nadále. A komukoliv zevrubně vysvětlím, proč to není jen četba pro děti, a proč si komiksy zaslouží pozornost. :)

fvalek

3. Odborná a školní četba

Tak jednak bych sem rád zařadil světovou a českou klasiku, která tedy není přímo školní, ale v mém oboru ano a doopravdy ji miluji, zároveň bych ale rád zapojil i skutečně odbornou a další.
Ze světové klasiky, i té české, mám rád snad úplně všechno, není co řešit.
Odborná četba se mi dostává do ruky trojího typu - o filosofii (nakladateství ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ hlavně), češtinářskou odbornou a potom didaktiku, pedagogiku, psychologii, to není zase tak překvapivé. V posledních letech se věnuji dětské psychologii a speciální pedagogice.
Najde se u mě i minimum ezoterie, léčitelství, zahrádkaření a biografií... no a co k tomu, i to někdy pobaví. :D

fvalek

Zatím mám osm knihoven - velká ve výklenku, komiksovka, vitrína, manga knihovna, česká a světová knihovna, poličková, klasická a provizorní. Devět, pokud by se počítala ta obří hromada na psacím stole...
Můj plán řazení vidět nechcete, vypadá to jako něco, co vyplodila umělá inteligence. :D

A ne! Netabletuji ani nečtečkuji! Jedině papír!