Ztracená země: Příběh moderního Ruska

Filip Scherf

přehled

Proč se Rusko odpoutalo od západního světa? Celý západní svět se přinejmenším v posledních letech snaží pochopit současné Rusko. Analytici, komentátoři i filozofové se však opakovaně dopouštějí chyby, která stojí za dosavadním zmatením z ruské politiky, společnosti i historie: vykládají je totiž prizmatem západních hodnot, idejí a zkušeností. Avšak ruské dějiny i současnost stojí na odlišných základech, nesou si jiná traumata, mají jiná očekávání a naděje. Řídí se tak pro západního pozorovatele často těžko pochopitelnou dynamikou. Kniha Ztracená země tuto chybu napravuje a vypráví historii moderního Ruska po rozpadu Sovětského svazu z ruského pohledu. Líčí příběh nepovedené ekonomické transformace, za níž stáli američtí konzultanti a která zrodila oligarchy i zášť vůči Západu. Předkládá příběh bývalé velmoci, která padla téměř na úplné dno, dokud jí někdo neslíbil obnovit velikost a sílu — a to i za cenu odcizení od demokratického světa. A odhaluje tak příběh postupného ztrácení země, jehož si však málokdo všímal.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ztracená země: Příběh moderního Ruska. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

petbrab
29.12.2025

Patrně nejlepší kniha o současném Rusku, co jsem četl.
Jsem rád, že ji napsal český autor.
Měla by to být povinná četba, abychom pochopili proč se Rusko chová, jak se chová.
Kniha se zabývá Ruskem od pádu SSSR po začátek invaze na Ukrajinu v roce 2022.
Je velmi dobře rozdělena i pojmenována do tří částí - Narození a smrt, Vzkříšení, Z(a)tracení - první část je o Rusku za vlády Jelcina, zbylé dvě za vlády Putina
Popisuje proč je Rusko jiné než ostatní západní země, jak k tomu přispělo i za vlády Jelcina nepochopení Ruska od USA, a pak samozřejmě nástup Putina a jeho postupnou proměnu vztahu k Západu, ať už danou jinou ruskou mentalitou tak i strachem o svoji osobu vlivem možné vnitřní revoluce.
Svým způsobem je mi z knihy smutno, poněvadž i případný odchod či smrt Putina na Rusku nic nezmění. Jedinou šanci bych viděl, kdyby se rozpadlo na mnoho států, což se asi nikdy nestane.

všech 20 komentářů

Související novinky - Ztracená země: Příběh moderního Ruska (1)

Sejdeme se u jezera, Odvážná rozhodnutí a další knižní novinky (37. týden)

08.09.2024

Kniha Ztracená země: Příběh moderního Ruska v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně44x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi