Páté roční období přehled
Zlomená země série
1. díl >
Nejúspěšnější fantasy série v historii — vítěz ceny Hugo třikrát v řadě. Takhle vypadá konec světa. Už zase. Během jediného týdne se stanou tři strašné věci. Essun, která se skrývá v jednom tichém městečku jako obyčejná učitelka, přijde domů a zjistí, že manžel surově zavraždil jejich syna a unesl dceru. Mocné Sanzedské císařství, jež bylo po tisíc let nositelem pokroku a základem civilizace, se zhroutí, protože jistý šílenec pomstychtivě zničí jeho největší město. A co je nejhorší, v srdci jediného světového kontinentu se začne rozevírat velká rudá trhlina, která chrlí tolik popela, že zakryje oblohu na celé roky. Nebo staletí. Toto je ale Tišina, svět, kde boj o život není zdaleka ničím novým a kde větší strach než dlouhá chladná noc budí orogénové – ti,kdo ovládají sílu zem jako zbraň. Essun si uvědomí, kým je, a rozhodne se získat dceru zpátky. Je jí jedno, že se svět kolem ní rozpadá. Bude-li to nutné, klidně ho sama zničí, jen aby dosáhla svého. Páté roční období je silný epický román o objevování, bolesti a žalu, zasazený do krajiny mnohokrát rozbitého světa, a s postavami, které jsou samy velmi zničené a plné rozporů. Tento román od svých čtenářů něco vyžaduje, ale pak je za to bohatě odmění; je to jedna z oněch knih, které se po hlubším promyšlení a opětovném přečtení stávají ještě působivějšími. - SFFWorld Intenzivní, vzrušující román, ve kterém jde každý den o přežití a který se odehrává ve fascinujícím, originálním a nebezpečném světě plném tajemství.... celý text
Originální název: The Fifth Season, 2015
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha Páté roční období vyvolává rozporuplné reakce mezi čtenáři. Někteří oceňují její originální styl a propracovaný svět, zatímco jiní se potýkají s obtížně stravitelným jazykem a zmatečným dějem. Mnozí čtenáři chválí psychologickou hloubku postav a jejich vnitřní konflikty, což je pro ženský styl psaní typické. Na druhou stranu se objevují názory, že příběh postrádá akci a některé pasáže jsou zdlouhavé. Celkově se zdá, že kniha je určena spíše pro čtenáře, kteří mají rádi experimentální přístupy a jsou ochotni se ponořit do složitějších narativních struktur. Více v komentářích.
Komu by se kniha Páté roční období mohla líbit?
- Čtenáři, kteří hledají originální fantasy příběhy
- Milovníci psychologických a emocionálních hloubek postav
- Fanoušci experimentálního stylu psaní
- Čtenáři, kteří mají rádi složité a neobvyklé světy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Páté roční období. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 73 komentářůSouvisející novinky - Páté roční období (3)
Zajatkyně, Převozník a další knižní novinky (12. týden)
17.03.2024
10 nejprodávanějších eknih (září)
03.10.2018
Knižní novinky (10. - 23. září)
10.09.2018
Ocenění knihy (1)
2016 -
Hugo Award
(Best Novel)
Kniha Páté roční období v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 9x |
| v Přečtených | 384x |
| ve Čtenářské výzvě | 51x |
| v Doporučených | 31x |
| v Mé knihovně | 222x |
| v Chystám se číst | 510x |
| v Chci si koupit | 139x |
| v dalších seznamech | 9x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Nora K. Jemisin také napsal(a)
| 2018 | Páté roční období |
| 2013 | Sto tisíc království |
| 2019 | Brána z obelisků |
| 2021 | Smrtící Luna |
| 2020 | Kamenné nebe |

83 %
67 %

Tato audiokniha u mě stála ve frontě na poslech 3 roky. Tím chci říci, že jsem od příběhu příliš neočekávala, navíc mne odrazovalo zařazení pro děti a mládež. Jenomže to zařazení je naprosto chybné. Žádné trapné kouzla a čáry. Souboje nestvůr a meče. Konečně někdo dokázal vymyslet zcela nový a naprosto originální svět. A jaký. Já jsem byla naprosto nadšená. Jedna dějová linka, která je vyprávěna ve 4 časových rovinách. Už jenom tento nápad považuji za naprosto dokonalý. S postupujícím dějem se napětí neustále stupňuje a jednotlivá tajemství nám jsou poodhalována. Vadil mi pouze useknutý závěr a to je důvodem proč tuto knihu nezařadím na seznam těch které doporučuji. Také proto, že nemám kam sáhnout po pokračování. Audiokniha je načtena dobře a na jejím načtení se podíleli: Anna Fixová jako hlavní hrdinka a Ondřej Rychlý jako vypravěč příběhu.