Zlatý střevíček přehled

Zlatý střevíček
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240036/bmid_zlaty-strevicek-KVW-240036.jpg 4 4 4

Ukrajinské lidové pohádky. Soubor pohádek s postavami povětšinou prostých venkovských lidí, také však králů, princů a princezen, nadpřirozených bytostí a po způsobu lidí jednajících zvířat, ve kterých vítězí a jsou odměňovány chytrost, odvaha,rozhodnost, pravda a spravedlnost a prohrávají a jsou kárány hloupost, zbabělost, nerozhodnost, lež a nespravedlnost. -- zdroj: Databáze Národní knihovny ČR --... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatý střevíček. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER) ČÁST 1 ZE 7

Na knihu jsme narazili náhodou. Pohádky jsou ukrajinské, tedy trochu něco jiného, než na co jsme zvyklí. Některé jsou velmi podobné našim, některé jsou drsnější, než bychom čekali, protože "tradiční" české pohádky jsou už hodně upravené. Většina vtipných pohádek už z dnešního pohledu příliš vtipná není a nevím ani, zda má malé dítě šanci jim rozumět. Myslím, že dnešní městské dítě pochopí až v o něco vyšším věku, proč nejsou vlk, liška a medvěd u lidí příliš oblíbení. Taková zvířata zná nanejvýš ze zoo. I u dítěte z venkova bude záležet, z jakého venkova je. Takže příběh o tom, jak lidé natloukli vlkovi nebo o tom, jak kocour utopil lišku i s mláďaty, pravděpodobně nedodá většině dnešních dětí pocit, že svět je bezpečné místo. Jiné pohádky zase postrádají pointu. Nejsem si jistá, zda jsme doma na pohádky ten správný materiál. Moc o nich přemýšlíme. Ve druhé polovině ale přibývají pohádky o princeznách, o kouzelných předmětech a občas to má i hlavu a patu, takže doporučuji případně začít spíš od konce.

Ach
Děj: Chudý pár má jediného syna a ten je náramně líný. V učení nikde nevydrží, až ho dají k lesnímu králi, který se jmenuje Ach. Ten lenocha 3x spálí na popel a 3x oživí a po každém oživení je hoch krásnější a pracovitější. Otec si má pro syna po roce přijít, ale musí si ho poznat a 2x se mu to nepovede až 3. rok potká kouzelného dědečka a ten mu dobře poradí. Pak jdou se synem domů a syn se nechá prodat jako chrt bez vodítka, jako sokol bez čepičky a nakonec jako kůň bez uzdy. Ale jako koně ho táta prodá cikánovi i s uzdou a ten cikán, to je ve skutečnosti proměněný lesní král, který si chce mladíka ve službě nechat. Mladík se při první příležitosti promění na okouna a král za ním jako štika, ale plavou kolem princezny a bývalý lenoch se promění na prsten a princezna ho vyloví. O prsten přijde prosit lesní král převlečený za kupce, ale princezna ho nechce prodat. Prsten se promění v proso a lesní král v kohouta, proso sezobe a odletí. Jedno zrnko se schová a promění se na člověka a je královská svatba.
Komentář: Tradiční pohádka pro větší děti. Klasický magický závod mezi mistrem a učedníkem, který není v učení dobrovolně. Je diskutabilní, zda je výchovné číst dětem o tom, jak někdo prodával psa, sokola a koně, ačkoliv věděl, že kupec zvíře dlouho mít nebude.

Bába a krajáč mléka
Děj: Chudá bába dostane krajáč mléka a má s ním velké plány, ale v zamyšlení ho srazí na zem a rozbije.
Komentář: Poučení asi je "nestavět si vzdušné zámky", ale nemám ráda pohádky, kde má někdo takhle smůlu.

Bábin kohout a dědova slepice
Děj: Dva chudí sousedé mají jeden slepici a druhý kouhouta. Stařeček má slepici a každý den jí kaši s vejcem. Stařenka má kohouta a přijde k sousedovi prosit o vejce, ale soused se řekne, že na rozdávání nemá (což je podle popisu celkem pravda) a sousedce poradí, že by si měla pořídit taky slepici a ne kohouta, když chce vejce (což dává smysl). A ještě jí poradí, aby kohouta vyhnala holí. Babka kohouta vyžene a nemá nic. Kohout na cestě najde mošničku s penězi a tu mu sebere nějaký pán ve voze. Kohout jde na jeho dvůr, v noci ho budí, chce peníze zpátky, ale pán vždy přikáže ho někam zavřít a kohout mu tam spolyká všechna zvířata, zásoby, víno... Kohout se vrátí ke stařence a poručí jí honem stavět stáj, kůlnu a komory a pak všechna zvířata a zásoby a sudy vína tam vydáví z volete. Soused závidí a přijde prosit, aby něco dostal, ale stařenka mu nic nedá a poradí mu, aby se zařídil vlastní radou a natloukl slepici. Ona natloukla kohoutovi a jak se jí to vyplatilo! Stařeček slepici holí utluče, nemá nic a po zbytek života už jen závidí sousedce.
Komentář: V knize 8. a zatím nejhorší pohádka. Myslím, že proč, je docela zjevné už ze shrnutí děje.

Hladoleti
Děj: Chudák má spoustu dětí a bohatý bratr žádné. Když se bohatému konečně poštěstí, chudý si vzpomene, že mu bratr sliboval, že bude kmotrem a vydá se na křtiny, ale tam se s ním nikdo nebaví, nikdo mu nenalije ani nedá nic k jídlu a bohatí hosté mu i slunečnicová semínka, která si donesl, sežerou. Doma si pro radost zahraje na housle a všimne si, že s dětmi tancují i nějací raraši. Ti se prohlásí za hladolety a chudák si domyslí, že to oni jsou příčinou bídy. Vláká je do sudu a odvalí do bažiny. Od té doby se mu daří dobře a bratr mu začne závidět. Když se dozví, jak to bylo s hladoley, jde je vylovit z bažiny a pustí je ze sudu. Ti se ale nechtějí vrátit ke svému původnímu majiteli a zabydlí se u osvoboditele.
Komentář: Jedna z pěkných pohádek v knize. Klasický motiv o předání bídy, kdy v našich pohádkách to bývá spíše vychrtlá stařena. V této verzi ani nikdo nikoho nijak neobelstí. Boháč se přivede do neštěstí sám, když se snaží ze závisti uškodit bratrovi, kterému se konečně daří.

(SPOILER) ČÁST 2 ZE 7

Jak chudák pána obelhal
Děj: Chudák má hloupou ženu a vydá se do světa hledat ještě hloupější lidi. Uspěje poměrně brzy a z bohaté vdovy vymámí spoustu peněz pro nebožtíka. Jejího bratra pak připraví o tři koně. Třikrát se mu nabídne, že bude pronásledovat muže s dvěma pytli peněz a boháč mu třikrát uvěří. Chudák se spokojeně vrátí domů a s hloupou ženou se usmíří. Tlustý boháč uvízne v dutině stromu navěky.
Komentář: Nemám tenhle typ pohádek moc ráda, ale v této podobě jsou vlastně asi docela poučné. Když se zamyslím nad tím, že kdekdo stále naletí všelijakým "šmejdům" a na kdejaký podvod, tak chápu účel podobných příběhů. Podobnou pohádku znám i českou, modernější (možná zpracování od Drdy?) a jako dítě mě velmi bavila. Tato není tak zábavná.

Jak chudák vyzrál na čerta
Děj: Chudák se dá do služby k čertovi a vždy ho nějakou lstí přiměje, aby si myslel, že je náramný silák. Čerti se ho nakonec začnou bát a když se jim nepodaří ho v noci ubít, tak mu vyplatí za službu pytel zlaťáků a ten, který ho najal, mu ho ještě odnese.
Komentář: Jako dítěti se mi pohádky tohoto typu líbily.

Jak cikán sekal louku
Děj: Bohatý hospodák pozve cikána, aby mu posekal louku a dá mu na povel čeledína. Cikán a čeledín prospí většínu dne na mezi a posečou dva řádky. Druhý den jde s nimi sekat i hospodář a ušije to na cikána tak, aby zůstal o hladu, zatímco on s čeledínem se naobědvají. Večer pak hladový cikán vyjí dvě mísy zelňačky a když se pak na stůl dostane slepice s knedlíčky už nemůže. Cikána to tak rmoutí, že už je přejedený zelňačkou, že raději uteče.
Komentář: Eh? Tak za to, že cikán prolenošil den a snědl co dostal k jídlu, dostal další den zelňačky kolik chtěl a pak už nemohl sníst slepici. No tak to je hrozné no, nacpat se k prasknutí.

Jak liška měnila
Děj: Liška ukradne slepici, a přespí v jiném stavení, kde si slepici dá pod pec, ale v noci ji sežere a ráno vydyndá na hospodáři kachničku jako náhradu. Postup opakuja a postupně získává husu a jehně, až si jednou řekne o hospodyni. Jenže tu jí hospodář v nestřežené chvíli vymění za psa. Lišce se na pytli něco nezdá, koukne do něj a pes ji zažene do díry. Tam si povídá s částmi svého těla, o tom, jak jí pomáhaly v útěku a slibuje jim, že jim za to to či ono koupí, až ocas ji úmyslně rozzlobí, tak ho vystrčí z díry a pes ho ukousne. Zajíci se jí smějí, tak je "učí tancovat polku", sváže jim ocasy a vyplaší je, aby se rozutekli všemi směry a také si utrhli ocasy.
Komentář: Pohádka postrádá pointu. Motiv se zajíci mi připomíná příběh z knihy Zajíček ušáček. Zdá se, že myšlenka, že zajíci měli kdysi dlouhé ocasy je nadnárodní. Jinak mě ničím nezaujala. Vtipné to není, výchovné to není, je to zase z kategorie "kdo koho jak přechytračil".

Jak se hlupák oženil
Děj: Jožko je nejhloupější ze tří bratrů. Náhodou ale pomůže bratrům k bohatství a ti mu naoplátku pomůžou k nevěstě. Nevěsta vždy pošle manžela k rodičům pro nějakou pomoc a Jožka každý dar nějak zmaří. Krávu chce věšet na bidlo, děvečku zavře do chléva, kobylu chce pohostit... Návštěva ženiných rodičů také skončí neslavně a nakonec se žena zařekne, že už hlupáka mezi lidi nevezme.
Komentář: Nemám moc tyhle pohádky ráda a ani jako dítě jsem neměla, ale myslím, že některým dětem můžou připadat docela legrační.

Jak se množí lež
Děj: Jeden soused chce ukázat druhému, jak se šíří povídačky, tak si vymyslí, že mu z levého ucha vyletěla v noci bílá vrána a sleduje, jak se příběh postupně mění a druhý den už je k nepoznání.
Komentář: Pěkné. Ne nějak super napsané, ale výstižné.

Jak železný vlk oženil králevice s princeznou
Děj: Král chytí železného vlka a sezve okolní panovníky, aby se na to vzácné zvíře přijeli podívat. Jeho malý syn ale mezitím vlka pustí na svobodu a král se znemožní. Pošle tedy maršálka, aby syna zabil a donesl mu jeho srdce. Královna ale maršálka uplatí a dá mu psíka, aby zabil místo králevice psíka a o chlapce se dobře staral. Maršálek se zařídí tak, aby dostal zaplaceno od obou, s králevicem odjede do sousední země a tam ho šoupne jako kuchtíka do královské kuchyně a víc se o něj nestará. I v této zemi se brzy stane maršálkem. Když doroste princezna, král ji chce provdat, aby už nemusel kralovat. Princezna si vymyslí, že si vezme toho, kdo k ní doskočí na vysokou věž. 3x se skáče, 3x doskočí králevic na železném vlkovi proměněném na koně a 3x maršálek tvrdí, že to on je vítězem. Král na svatbu spěchá, ale králevic dostane od vlka kouzelnou píšťalu, která hraje tak krásně, že ji princezna za každou cenu chce. Králevic trvá na tom, že jí píšťalu dá, jen když bude smět celou noc stát u jejího lůžka. Během noci králevic usne, princezna se vzbudí první a pozná v něm vítěze (králevic má i nějaký ten princeznin prsten a princeznin šátek, kterým si ovázal nohu, ze které mu maršálek při jednom ze závodů usekl malíček). Princezna a králevic mají svatbu a prolhaný maršálek je usmýkán koněm.
Komentář: Pohádka mě zaujala, protože pohádek o králích, kteří by se chtěli zbavit jediného syna, není mnoho, ale je to jedna z těch tradičně drsných lidových pohádek, u kterých neumím moc odhadnout, pro jak staré děti do má být.

(SPOILER) ČÁST 3 ZE 7

Kmotra liška a vlk šedivec
Děj: Liška ukradne makovou buchtu, vyžere náplň, nacpe tam kamínky a buchtu vymění s pasáky za býčka. Býčka zažene do lesa a naseká si dříví na sáňky, které si hned i postaví, zapřáhne býčka a veze se. Potká vlka, který se chce také svézt, ale liška se bojí, aby sáňky nepolámal. Vlk se ale nedá odbýt a postupně na sáňky přidává tlapu za tlapou, až na ně vleze celý a poláme je. Liška ho pošle nasekat dříví na nové sáňky. Vlk donese špatné dříví, tak jde na dříví sama. Vlk se mezitím rozhodne sežrat býčka. Vyžere býčka zevnitř, vycpe ho živými vrabci, díru ucpe slámou a uteče. Liška se rozhodne pomstít. Přechytračí formany a ukradne jim z vozu ryby. Vlk ji potká, jak je nese a chce taky. Liška mu dá návod, jak je chytat na ocas v řece, kde je do ledu vysekaná dírá. Když vlk v ledu zamrzne, běží liška "pro pomoc" k lidem. Lidé vlkovi namlátí a ten si ocas raději utrhne, aby utekl. Liška si mezitím pomatlá hlavu těstem a když jí vlk vyčítá, že na něj lidi poslala, říká: "Mlátili do mě, až mi hlavu rozbili, mozek mi teče." Nechá se od vlka svézt na zádech a pak se mu vysměje, že ho převezla.
Komentář: Klasická stará pohádka o tom, jak každého přechytračit, jak se pomstít a nechat někomu natlouct a pak se mu vysmívat. Nechť si každý posoudí sám, zda to považuje za kvalitní humor pro dítě a jakého věku.

Kobylí hlava
Děj: Dědek a bába mají každý svou dceru. Bábina je líná, dědova všechno oddře. Bába se jí stejně chce zbavit, tak nakonec donutí dědka, aby dceru odvedl do lesa. Místo roztrhání vlky ale najdou chaloupku v lese a dcera tam zůstane u stařečka hospodařit. Stařeček odejde do vsi a dědek se vytratí, aby se nemusel loučit. Dcera zatím uvaří večeři a nikde nikdo, tak volá do lesa: "Kdo je v lese, kdo za lesem, ať jde večeřet!" Přispěchá kobylí hlava a chce pomoct přes práh a na pec a podat večeři. Dcera vše udělá a kobylí hlava ji pozve pravým uchem dovnitř a levým ven. Děvče projde kobylí hlavou a vrátí se jako bohatá paní i se služebnictvem. Stařečkovi dá zlaťáky a vrátí se se zpátky domů. Dá peníze i otci a odjede do města. Bába pak pošle s dědkem do lesa i svoji dceru, ale nemůžou najít cestu, až nakonec najdou jinou chaloupku, na muří noze. Dcera se tam usadí, uvaří večeři, přivolá kobylí hlavu. Nijak jí nepomůže a když hlavou proleze, vrátí se poškrábaná, zakrvácená a šeredná jako noc. Vrátí se domů a bába šikanuje dědka dokud se tento neodstěhuje ke svojí dceři.
Komentář: Celkem klasický námět a docela rozumná pohádka. Jen ta kobylí hlava, to byl naprostý bizár. Ale tříletému dítěti přišla představa kobylí hlavy, která jde na večeři strašně zábavná.

Kulhavá kachnička
Děj: Bezdětný pár jde na houby a najdou kachnu se zlomenou nohou, vezmou ji domů, že se o ni postarají. Ukáže se, že v jejich nepřítomnosti se kachna mění na děvče a pomáhá jim ve stavení. Honem jí spálí hnízdo, aby se nemohla měnit zpátky. Dívka-kachna se naštve a vyprosí si u jiných kachen peříčka, aby mohla zase létat. Když ho má dost, promění se na kachnu a odletí.
Komentář: Poučením z této pohádky je asi něco jako: "Respektuj osobní vlastnictví a nestrkej zbrkle nos do věcí svých blízkých." Tedy docela dobré, ale pohádka jako celek nic zvláštního.

Kulihrášek
Děj: Šest bratrů oře pole a sestra jim nese oběd, ale nějak skončí u draka a bratři ji zkusí vysvobodit a drak je uvězní. Po čase mají rodiče ještě sedmého syna a ten má náramnou sílu, když vyroste, vypraví se na draka a sestru i bratry osvobodí. Seberou dračí poklady a vypraví se domů. Bratři ho ale uvážou ve spánku ke stromu, aby se nemuseli o poklady dělit s cizím, když se doma dozvědí, že to byl jejich bratr, honem ho běží odvázat, ale on už je ve dveřích a rozhodne se, že než být s takovou rodinou, raději půjde do světa, hledat si lepší kamarády. Postupně potká tři podobné siláky a jdou všichni spolu až najdou opuštěnou chaloupku, kde se na čas usadí. Další děj se velmi podobá české pohádce "Neohrožený Mikeš" (Němcová). Až na to, že zlý skřet kamarády nezabíjí, jen jim stahuje pruh kůže ze zad. Až Kulihrášek raracha přemůže, ale ten mu pak prchne i se stromem, do kterého byl za vousy skřípnutý. Kamarádi stopují pidimuže až k díře v zemi, kam Kulihráška spustí a ten tam najde palác a princeznu. Pidimužíka porazí v boji a poklady pošle kamarádům s tím, že jsou jejich a princeznu s tím, že je jeho. Ale pak raději přiváže k lanu kámen a dobře udělá, kamarádi ho zradí a pokusí se ho zabít, aby si mohli nechat i princeznu. Kulihrášek chodí podzemním světem až narazí na hnízdo ptáka Noha a zachrání jeho mláďata. Pták Noh ho za to vynese na povrch, ale musí cestou dostávat maso a vodu a poslední sousto je Kulihráškovo lýtko. Noh mu ale přinese živou vodu, lýtko vyplivne a vše je zase v pořádku. Vzal si princeznu, kamarádům odpustil, bratrům odpustil a dobře to dopadlo.
Komentář: Mně tohle přišlo jako docela přijatelná "tradiční" drsná pohádka, která už má nějaký děj a hlavu a patu. Ale muži se nelíbilo, že si Kulihrášek takhle nechal všechno líbit. Mně zase přišel úplně přebytečný začátek s drakem, bylo to jako dvě pohádky slepené dohromady. Také jsme si trochu lámali hlavu s tím, co je tady tím morálním poučením. Že by "Nevěř přátelům ani vlastním bratrům."? No to by bylo od ukrajinských Slovanů asi velmi předvídavé a asi jim to nelze mít tak docela za zlé. Zaujalo mě, že kromě podoby s výše jmenovanou českou pohádkou je tam také motiv krmení dravého ptáka, který nese hrdinu na zádech někam hodně vysoko. Stejný motiv jsem měla na kazetě s indiánskými pohádkami. V rámci knihy podle mě nadprůměrný kousek, co do zajímavosti, i když určitě určený spíše pro větší děti.

Kniha Zlatý střevíček v seznamech

v Mé knihovně7x