Zhroucený čas přehled
Realita je rozvrácená. Zprvu se to tvářilo jako nemoc. Epidemie, která se šíří neznámými prostředky, a jež dohání své oběti k šílenství vzpomínkami na život, který nikdy nežili. Ale za běsněním, které obchází svět, nestojí žádný patogen. Je to jen první šoková vlna, uvolněná ohromujícím objevem – to, co je v ohrožení, nejsou naše mysli, ale samotná struktura času. Detektiv Barry Sutton se v New Yorku dobírá pravdy, zatímco ve vzdálené laboratoři si neurovědkyně Helena Smithová zatím neuvědomuje, že ona sama drží klíč k tomuto tajemství… A nejen to, i prostředky, jak s tím bojovat. Barry i Helena budou muset společně čelit svému nepříteli dříve, než budou oni i svět samotný uvrženi do stále rostoucího chaosu.... celý text
Originální název: Recursion, 2019
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Zhroucený čas" vyvolává rozmanité reakce mezi čtenáři. Mnozí oceňují její fascinující zpracování tématu cestování časem. Někteří čtenáři se ztratili v komplikovaném ději, zatímco jiní byli nadšeni z promyšleného příběhu a postav. Někteří uživatelé se zmiňují o tom, jak je kniha vtáhla do svého světa a nedokázali se od ní odtrhnout. Na druhou stranu, někteří kritizují nedostatek originality a emocionální hloubky postav. Celkově je kniha hodnocena jako poutavá, ale s různými názory na její kvality a provedení. Více v komentářích.
Komu by se kniha Zhroucený čas mohla líbit?
- Fanoušci sci-fi a thrillerů
- Čtenáři, kteří mají rádi komplexní příběhy
- Milovníci cestování časem
- Čtenáři hledající hluboké emocionální příběhy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zhroucený čas. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 112 komentářůSouvisející novinky - Zhroucený čas (1)
Knižní novinky (41. týden)
04.10.2020
„Čas je iluze, konstrukt vytvořený lidskou pamětí. Minulost, přítomnost a budoucnost neexistuje. Všechno se odehrává teď.“
Ocenění knihy (1)
2019 -
Goodreads Choice Awards
(Best Science Fiction)
Kniha Zhroucený čas v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 10x |
| v Přečtených | 537x |
| ve Čtenářské výzvě | 54x |
| v Doporučených | 34x |
| v Mé knihovně | 266x |
| v Chystám se číst | 294x |
| v Chci si koupit | 99x |
| v dalších seznamech | 4x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
cestování časem americká literatura čas zkreslování vzpomínek sci-fi prolínání minulosti a současnosti retrospektivní vyprávěníBlake Crouch také napsal(a)
| 2017 | Temná hmota |
| 2020 | Zhroucený čas |
| 2018 | Městečko Pines |
| 2019 | Městečko Pines 2 |
| 2020 | Městečko Pines 3 |

92 %
77 %

Do čtení jsem vstupovala s nadšením, které však prvních přibližně šedesát stran poměrně rychle zchladilo. Úvod na mě působil rozvláčně a místy až zahlcujícím dojmem - množství odborných pasáží a vysvětlování kolem konceptu SFP bylo sice fakticky zajímavé, ale narativně těžkopádné. Měla jsem pocit, že se příběh nemůže pohnout z místa a že autor věnuje více prostoru teoretickému zázemí než samotnému prožitku. Skutečný čtenářský zlom pro mě nastal až s kapitolami po šedesáté straně z pohledu Heleny, které textu dodaly emoci, lidskost a potřebnou dynamiku. Určitou dobu mi také trvalo zvyknout si na časté časové skoky. Přeskakování mezi liniemi působilo zpočátku rušivě, ale postupně jsem si na strukturu zvykla a začala ji vnímat jako nedílnou součást vyprávění.
Zásadní moment přišel přibližně v polovině knihy. Pasáž s úvahou o déjà vu mě doslova zastavila: „Je déjà vu příznakem časových linií, které se nikdy nestaly, ale vlastně staly, a jen vrhají stíny na realitu?“
Jako člověk, který déjà vu zažívá téměř na denní bázi, jsem nad touto myšlenkou dlouho přemýšlela. Text ve mně vyvolal existenciální nejistotu natolik silnou, že jsem knihu musela na několik dní odložit - čistě z důvodu vlastního mentálního komfortu. To však zároveň považuji za důkaz síly příběhu: dokázal ve mně otevřít otázky, které přesahují rámec fikce. Po návratu ke čtení tempo opět na chvíli polevilo a část textu na mě působila znovu spíše monotónně. Teprve s nástupem protínání časových smyček se pro mě příběh naplno rozvinul. Právě tuto část jsem si užila nejvíce. Opakované prožívání lásky - znovu a znovu, i za cenu utrpení - dodalo konci intenzitu a tragickou krásu. Myšlenka, že bychom byli ochotni podstoupit veškerou bolest opakovaně a to jen proto, abychom mohli milovat ještě jednou, je podmanivá i znepokojivá zároveň.
Závěr byl svižný, lehce překvapivý a po emocionální stránce uspokojivý. Přestože jsem se začátkem knihy zápasila, jako celek ji hodnotím pozitivně - po delší době jde o titul, který mě nejen bavil, ale přiměl mě zastavit se a skutečně přemýšlet.