Ženy, které čtou, jsou nebezpečné přehled
Historie čtoucích žen se zrcadlí v malířství a fotografii. Motiv čtenářky okouzloval umělce všech období. Trvalo ovšem několik století, než bylo ženám dovoleno, aby četly, co chtějí. Nejprve směly vyšívat, modlit se, pečovat o děti a vařit. V okamžiku, kdy začaly čtení chápat jako možnost vyměnit těsný svět domova za nekonečný svět myšlenek, fantazie, ale také vědomostí, staly se nebezpečnými. Ženy, které četly, si mohly četbou osvojit vědomosti a zkušenosti, které původně nebyly určené jim. Tuto napínavou kapitolu dějin čtenářek sleduje Stefan Bollmann s citem a pohledem pro detail. Oblouk se klene od středověku do současnosti, těžiště předváděných motivů spočívá v 19. a 20. století. Vybrané obrazy, kresby a fotografie jsou představovány v krátkých doprovodných textech.... celý text
Originální název: Frauen, die lesen, sind gefährlich, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ženy, které čtou, jsou nebezpečné. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 13 komentářůSouvisející novinky - Ženy, které čtou, jsou nebezpečné (0)
„Knihovna je dobré místo, kde může být člověk sám, a přece mezi lidmi, ve společenství stejně smýšlejících, v němž se každý zabývá něčím, co se týká výlučně jeho.“
„Čtení je akt přívětivé izolace. Když čteme, taktně dáváme najevo nepřístupnost.“
všech 3 citátů najdete u autoraKniha Ženy, které čtou, jsou nebezpečné v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Chci si koupit | 29x |
| v dalších seznamech | 6x |

79 %
96 %
Ženy, které čtou, jsou nebezpečné
Obsah není nic moc, ten textový, ale ty obrazy - dechberoucí. Je to krásná publikace.