Věž vlaštovky přehled
Čtvrtá část ságy o Zaklínači. Vysogota z Corvia, zneuznaný filozof, který žije ve vyhnanství uprostřed močálů, nachází jednoho dne těžce zraněnou dívku. Ošetří ji a zachrání jí život. Čas plyne a ona mu vypráví svůj příběh, snažíce se zakrýt pramenem vlasů hlubokou jizvu hyzdící její tvář… Poznáváme příběh o tom, jak se z Ciri stal nelítostný zabiják, dívka smrtící ve svém hněvu a neochvějná ve svých rozhodnutích. Poznáváme, co se dělo s bandou Potkanů a seznamujeme se s nájemným vrahem jménem Bonhart. A setkáváme se se smrtí… Sledujeme putování Geraltovo a hledání druidů, kteří by mohli vědět, kde se Ciri nachází. Narážíme na půlelfa Schirů, jehož úkolem je Geralta zabít. Sledujeme plameny a zakrýváme si uši před výkřiky upalovaných… Posloucháme, jak elf Avallac'h rozpráví o tajemném proroctví pronásledujícím Ciri, následujeme kroky Yennefer při hledání úkrytu mága Vilgefortze. Účastníme se soudu s vnímačkou Kennou. Dozvídáme se, jak Ciri přišla ke svému meči a koni… A na každém kroku je smrt, utrpení. Osud je nevyhnutelný a vše spěje k jednomu jedinému bodu. K jakému? Kdo ví… Nikdo si nemůže být jist svým životem, nikomu se nedá věřit. Přišel věk meče a sekyry, věk vlčí…... celý text
Originální název: Wieża Jaskółki, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věž vlaštovky. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 306 komentářůSouvisející novinky - Věž vlaštovky (1)
Knižní novinky (7. týden)
14.02.2021
„Jenže smrt je prostě jen smrt a mrtvý je mrtvý. Je mu jedno, kde práchnivějí jeho kosti.“
„Nejsem Falka... Jsem Ciri z Kaer Morhen, zaklínačka. Přišla jsem zabíjet.“
všech 4 citátů najdete u autoraOcenění knihy (1)
1998 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Neanglo-americký překlad – Stanislav Komárek)
Kniha Věž vlaštovky v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 64x |
| v Přečtených | 6 789x |
| ve Čtenářské výzvě | 318x |
| v Doporučených | 403x |
| v Mé knihovně | 1 976x |
| v Chystám se číst | 600x |
| v Chci si koupit | 187x |
| v dalších seznamech | 23x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
elfové magie, kouzla polská literatura duchové a přízraky dobrodružství zaklínači bitvy příšery, monstra, nestvůry fantasy zaklínač Geralt z Rivie Překonávání překážekAndrzej Sapkowski také napsal(a)
| 1999 | Poslední přání |
| 2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
| 2005 | Narrenturm |
| 2000 | Meč osudu |
| 2015 | Bouřková sezóna |

87 %
78 %

Veža lastovičky je, podľa mňa, zatiaľ najslabší diel z celej série. Kniha sa zameriava z veľkej časti na Ciri a čo si budeme hovoriť, túto postavu nemám vôbec rád. Kto ma sleduje už dlhšie tak vie, že so Sapkowkeho štýlom písania bojujem a nevyhovuje mi, ale Geralt je natoľko zaujímavá postava, že mi stojí za to sa pomaly touto sériou prehrýzť. Musíte preto pochopiť moje sklamanie, keď mám čítať skoro 500 strán o zbrklej, nesympatickej Ciri, ktorá je so všetkým rýchlo hotová a preto vždy urobí chybu.
Strašne by som chcel túto sériu milovať, ale Sapkowskeho štýl písania robí z príbehu jeden veľkú guláš. Nie je to konzistentné, nie je to lineárne a ani vyvážené. Ono to nebude celkom presné, pretože pre postavu Ciri bol toto dôležitý diel, ale v kontexte celej ságy mi Veža lastovičky príde ako výplň, ktorá ju celú naťahuje a nafukuje.
Tempo príbehu je katastrofálne. Nerozumiem, prečo sa ešte aj v tejto fáze série stále objavujú desiatky nových postáv, namiesto toho, aby sa konečne rozvíjal samotný dej. Stačilo by jednoducho rozprávať príbeh, bez neustáleho pridávania ďalších a ďalších postáv. Celé to zatiaľ pôsobí len ako nekonečný kolotoč troch hlavných hrdinov, ktorí pobehujú po svete, hľadajú sa, znovu sa stretnú a potom sa opäť stratia. Po toľkých knihách by som už naozaj čakal niečo, čo ma vtiahne a udrží moju pozornosť, ale pri predposlednom diele mám pocit, že sa to už jednoducho nestane. Nie som si istý či túto sériu dočítam. Sklamanie.