Za tajemstvím pohádek přehled

Bruno Bettelheim

Podtitul: Proč a jak je číst v dnešní době Významný profesor psychologie a psychiatrie předkládá na základě psychoanalýzy výklad hlubšího významu pohádek. V první části knihy se autor, terapeut těžce narušených dětí, zabývá významem dětské literatury, především pohádky jako jedinečného uměleckého tvaru, jehož hlavním úkolem je pomoci dítěti nalézt vlastní identitu, nalézt životní smysl. Dítě se seznamuje prostřednictvím pohádky s hnutími v sobě. Autor nahlíží vztah dítě -rodič, z mnoha různých pohledů (oidipská krize, projekce a identifikace). Druhá část „V pohádkové zemi“ přináší rozbor a výklad pohádek: Jeníček a Mařenka,Honza a fazolka, Sněhurka, Šípková Růženka, Červená Karkulka, Zlatovláska a tři medvědi, pozornost věnuje také okruhu pohádek se zvířecím ženichem.Kniha obsahuje rozsáhlý seznam literatury o pohádkách (soupis citací i další díla z této oblasti), je doplněna rejstříkem.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2000 , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název: The Uses of Enchantment, 1976

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za tajemstvím pohádek. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Ereandil
19.09.2025

Kniha pana Bettelheima obsahuje spoustu zajímavých informací, postřehů a nápadů. Byla pro mě celkem dlouhá a místy se čte nesnadno, ale stálo to za to. Když se ještě navíc zasadí osobnost autora do kontextu doby, že to byl v podstatě současník Freuda, dává to mnohem větší smysl a i na jisté neaktuální informace se dá koukat v souvislostech.

Jako hodně těžko čitelná mi přišla část, kdy se snažil dát pohádky do souvislosti s Freudem, protože to bylo na můj vkus až přesexualizované, ale celkově knížku hodnotím jako velmi přínosnou a zajímavou.

všech 15 komentářů

Související novinky - Za tajemstvím pohádek (0)

Ocenění knihy (2)

1977 - National Book Award (Contemporary Thought)
1976 - National Book Critics Circle Award (Criticism)

Kniha Za tajemstvím pohádek v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně44x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi