Z dějin české každodennosti: život v 19. století přehled

Milena Lenderová, Tomáš Jiránek, Marie Macková

Celková charakteristika "dlouhého" 19. stol. a každodenní život jednotlivých sociálních vrstev české společnosti. Tematicky různorodé kapitoly se vztahují k různým oblastem soukromého i společenského života vznikající občanské společnosti. 19. stol. jako období zásadních společenských proměn - industrializace a urbanizace, vznik národních států, hospodářský vzestup a zlepšení sociálního postavení a vzdělání lidových vrstev, formování politických a občanských postojů, zvyšující se účast na politickém životě země atd. Jednotlivé oblasti každodenního života našich předků - životní cyklus, rodinný život, domov a bydlení, vzdělání a volný čas, společenský život, sportovní aktivity, svátky a slavnosti, péče o zdraví a hygiena, strava a stravování, oblékání a móda, cestování atd. Práce z oblasti kulturních a sociálních dějin, dějin každodennosti, dějin mentalit, etnografie, historické demografie.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z dějin české každodennosti: život v 19. století. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

101evca
13.10.2023

"Rodina byla pro drtivou většinu dětí jedinou institucí v níž probíhala jejich socializace, vzdělání, příprava na život."

Kniha posloužila jako doplňková četba k diplomce. Za mě to mohlo být podrobnější, spoustu informací tam chybí, ale i tak se jedná o kvalitní základ pro představu života českého obyvatelstva v 19. století. Kniha je napsaná srozumiteně a navzdory očekávání poměrně čtivě, což je opravdu velké plus.

všech 18 komentářů

Související novinky - Z dějin české každodennosti: život v 19. století (1)

Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019

Kniha Z dějin české každodennosti: život v 19. století v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně94x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi