Vzpoura oceánů přehled
Frank Schätzing
Peruánský rybář zmizí na volném moři. Hejna vysoce jedovatých medúz obléhají břehy Austrálie. Do Kanady nepřitáhnou velryby. Dorazí teprve se zpožděním několika týdnů a chovají se agresivně. Mezitím tým naftařů narazí na dně Norského moře na zvláštní červy s mohutnými kusadly, kteří se po milionech zavrtávají do dna. Jakoby odněkud přičarovaní připadají biologovi Siguru Johansonovi, který živočichy zkoumá a snaží se zjistit, zda by nemohli ohrozit těžbu ropy z moře. Johanson tuší, že za anomáliemi se skrývá řada podivných náhod: cosi používá život v moři proti člověku. Ke stejnému závěru dospívá i indiánský badatel velryb Leon Anawak, který se poté, co se přes noc zhroutil velrybí turismus, musí potýkat s fanatickými ochránci životního prostředí a americkou armádou, která zničehonic všechny případy přikryje pláštěm mlčení. Vlády USA a Kanady evidentně vědí o hrozbě z oceánů mnohem víc. Vypukne katastrofa, která ohrozí další existenci lidstva. Ale co nebo kdo ji rozpoutal? Vědci si musejí přiznat, že člověk ví o planetě, jíž se cítí být vládcem, mnohem méně než o vesmíru.... celý text
Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: 2006 , Knižní klubOriginální název:
Der Schwarm, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzpoura oceánů. Přihlašte se a napište ho.

I když je kniha pekelně dlouhá, přemýšlivé lidi se zájmem o přírodu a/nebo moderní technologie nudit rozhodně nebude. Román je sugestivní a přitom se člověk dozví spoustu věcí, o kterých neměl ani tušení. Je to kniha o "co kdyby", ale přitom působí realisticky.
Ocenění knihy (1)
2005 -
Deutscher Krimi Preis
(2. National)
Kniha Vzpoura oceánů v seznamech
v Mé knihovně | 254x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2019 | ![]() |
2007 | ![]() |
2008 | ![]() |
Výborný vědecký thriller. Napětí neudává děj, ale výzkum oceánu. Střídají se zde naučné pasáže a zajímavý příběh. Připomíná to Michaela Crichtona. I jeho knihy často obsahují delší naučné pasáže.
Autor si toho tolik nastudoval, že na základě románu vznikla naučná kniha. Na začátku se věnuje geologii mořského dna. Je tam spousta vsuvek z biologie, genetiky nebo výzkumu kytovců.
Určitě to není oddechová dobrodružná literatura. Kdo hledá hlavně strhující a akční příběh, tomu nedoporučuji. Komu naučné pasáže vadí, bude se nudit. Těch 900 stran by mělo varovat. Délka je oprávněná.
Není to pomalé ani natažené. Právě naopak. Už od začátku je to perfektní. Někdy se dlouho čeká až děj dostane spád a tady je to docela brzo. Kolem strany 140 si to plně připoutá pozornost.
Objevují se nové postavy, které může být těžké si zařadit. Kdo bude číst pomalu, tak s tím možná bude mít problém. Moje výhoda byla, že se mi postavy líbily. Ty autor zpracoval fakt skvěle.
Postupně se objevují další informace a postavy jsou čím dál víc ve víru událostí. Poslední třetina se nepovedla a působí zkráceně. Tady se autor pokusil o klasický napínavý thriller a je vidět, že mu to nejde.
Konec je podivně utnutý. To je problém spousty megalomanských knih - těžko se ukončují. Jsou zde slabé dějové zvraty, ale naštěstí málo. Kdo má tenhle žánr rád, tak rozhodně doporučuju. Jinak ne. 85% 4,5*