Villette přehled

Charlotte Brontë

Lucy Snowová vyrůstá u své kmotry, kde je jejím hlavním úkolem vychovávat malou Paulinu, dceru rodinného přítele. Když se Paulinin otec odstěhuje do Evropy, Lucy si musí hledat jiné živobytí a nastoupí jako pečovatelka. Po smrti dámy, o niž se stará, se Lucy rozhodne, že změní svůj život, a odcestuje do Evropy. Na lodi se spřátelí s mladou dívkou Ginevrou, která jí poradí, ať zkusí štěstí jako vychovatelka v penzionátu madam Beckové ve městě Villette. Nenápadná, tichá a přemýšlivá Angličanka madam Beckovou zaujme, Lucy u ní získá práci a objevuje nový svět a s ním i nové lidi: muže, jenž si říká Dr. John a snaží se získat srdce krásné, leč koketní a povrchní Ginevry, a také monsieura Emanuela, charismatického učitele literatury. Bude Villette místem, kde Lucy najde své životní naplnění a snad i velkou lásku?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 1990 , Albatros (CZ)
Originální název: Villette, 1853

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Villette. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

1Klárka1
17.06.2025

Dávam tejto knihe 3,5 z 5 hviezdičiek. Musím však priznať, že pre mňa bola sklamaním a považujem ju za najslabšiu zo štyroch kníh od Charlotte Brontë, ktoré som mala možnosť čítať.

Čo sa týka námetu, malá podobnosť s knihou "Profesor", ktorú som si veľmi obľúbila, mi trochu kazila celkový dojem. Očakávala som hlbšie spracovanie, no namiesto toho som mala pocit, že je príbeh zbytočne rozvláčny a ťahavý. Často sa mi zdalo, že dej je zbytočne naťahovaný, čo mi bránilo úplne sa ponoriť do deja a užívať si ho.

Záver knihy mi prišiel zvláštny a trochu neuspokojivý, čo tiež prispelo k môjmu rozčarovaniu.

Celkovo teda hodnotím "Villette" ako najslabšiu z jej štyroch diel, ale napriek tomu odporúčam fanúšikom Brontëovej, aby si ju prečítali, aj keď to nebude jej najlepšie dielo.

všech 43 komentářů

Související novinky - Villette (0)

Kniha Villette v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně232x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Charlotte Brontë také napsal(a)

Charlotte Brontë
britská, 1816 - 1855