Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války přehled

Max Hastings

Podrobné dějiny tragické války. Kompletně zpracovaná kronika jednoho z nejtragičtějších konfliktů dvacátého století. „Charakteristicky vytříbené, monumentální dílo, které skvěle vykresluje politické, kulturní, vojenské a sociální faktory, jež vedly k jednomu z nejkontroverznějších a nejničivějších konfliktů v historii USA.“ GENERÁL DAVID PETRAEUS Vietnam je místem, kde byl západní svět zatažen do jednoho z nejkontroverznějších střetů moderní doby, který začal ponižujícím vojenským fiaskem Francie v roce 1954 a vyvrcholil mnohem potupnější porážkou Spojených států amerických v roce 1975. Max Hastings tři roky shromažďoval materiály, včetně rozhovorů s mnoha přímými účastníky konfliktu na obou stranách a velkého množství amerických a vietnamských dokumentů a memoárů, aby tento zdlouhavý a složitý konflikt mohl zachytit ve vší jeho spletitosti. Žádná dřívější publikace dosud nedokázala politickou a vojenskou historii vietnamského konfliktu věrně skloubit se strhujícími osobními příběhy jeho účastníků. Max Hastings se tohoto úkolu dle očekávání zhostil výtečně. Svědectví vojenských vůdců i rolníků, státníků i vojáků, která se mu podařilo získat, spoludotváří toto výjimečné faktografické dílo.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: 2022 , Práh
Originální název: Vietnam: An Epic Tragedy, 1945-1975, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Jenda...I/I
08.12.2025

Kniha měla velký potenciál, ale výsledné zpracování je bohužel slabé. Možná z logiky věci. Autor je totiž novinář, a to je ten problém. Respektive nemusel by být, pokud by tu nebyly přítomny všechny neduhy mainstreamové novinařiny. Členění knihy a její uspořádání, vnitřní logika obsahu a volba témat, to všechno bylo vlastně dobré a tedy koherentní, ale obsahová stránka byla plytká, lépe řečeno žurnalisticky povrchní, ideologicky podbarvená, lehce bulvární, často prvoplánově hrající na city, zdrojově monotónní a nejdoucí do hloubky. Popis a analýza těch problémů tam sice byly, ale bylo to přinejlepším nedotažené a obklopené přílišným množstvím balastu.

Kde tedy soudruh z NDR udělal chybu? Kniha má dva základní zdroje a oba jsou plytké. Zaprvé je tlačena neustále drobnými "medailonky" účastníků (nejen vojáků, ale i novinářů, agentů zpravodajských služeb, politiků, právníků apod.), ale je jich tam zbytečně moc a zadruhé je to začasté psáno tím stylem, že autor účastníka v pěti větách představí (a fakt mně nezajímá, že např. pilot Harry byl sukničkář a novinář Frank nebyl příliš oblíbený v kolektivu) a on nám potom tři věty řekne. Asi jako očitý svědek při televizní reportáži. Prima, ale takové věci mají jen dokreslovat informačně-analytickou linku příběhu, nikoli být stěžejním prvkem mnohosetstranného díla. Zkrátka a dobře, tady autor zaměnil krtka za autíčko.

A ano, autor sice udělal rešerše, ale víceméně jen opinionmakerových médií, vytáhl to, co se psalo v novinách a populárních magazínech, kde se to ovšem hemží povrchností, touhou po senzaci, levicovým vidění viděním světa a pacifismem. A to je druhá vrozená vada této knihy.

Čili, pokud by náhodou někdo knihu přepsal, vyhodil nepodstatná sdělení a ideově podbarvené pasáže, opravil místy až nekriticky přijímané propagandistické lži Severního Vietnamu a zkrátil ji tím na polovinu či dvě třetiny (z cca osmi set stran - a to je vlastně ten největší problém), mohla to být zajímavá novinářská sonda do války ve Vietnamu. Výše zmíněné vady ji degradují na dílo, které mi nestálo za to ho dočíst.

všech 8 komentářů

Související novinky - Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války (0)

Naši nepřátelé nás pozvolna konvertují ke komunismu, protože pokud člověk může získat svobodu jedině tím, že se stane komunistou, pak se z nás stanou komunisté.

Kniha Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně46x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Max Hastings také napsal(a)

Max Hastings
britská, 1945