Via lucis přehled

Via lucis
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41316/bmid_via-lucis-zMe-41316.jpg 5 129 129

Příběh hluchoslepé Američanky, která tmu a ticho proměnila v nesmrtelnost. Po těžké chorobě, kterou Helena prodělá uprostřed druhého roku svého života, jí z pěti smyslů zůstanou jen tři: chuť, čich a hmat. Jen jimi se orientuje ve světě. Ráda jí, ráda se probíhá voňavou zahradou, vcelku bez potíží se pohybuje ve známém prostředí rodného domu, rozeznává blízké osoby, ale to je všechno! Nemá ponětí, jak vypadá krajina, jaké to je v jejím pokoji, neví, že existují barvy, zpěv a hudba, nezná tvář své matky. A přesto tahle dívka jednoho dne promuje na univerzitě v Harvardu, stane se proslulou spisovatelkou a organizátorkou pomoci smyslově postiženým lidem. Zázrak? Ne, zázraky se nedějí. To jen láska, inteligence a nezdolná vůle dokážou občas zvítězit nad beznadějností osudu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Via lucis. Přihlašte se a napište ho.

Han-nah
21.02.2025 5 z 5

Tuto knihu jsem zařadila do výzvy o překonávání překážek a že jich Hellen měla. Je to životopisný román a nemůže určitě obsáhnout vše. Je tam ale velká naděje, síla , víra a pokora k životu.
Díky naší knihovně, kam chodím i na různé přednášky, tak mě zaujaly ty, které byly i pro neslyšící. Člověk si uvědomí , co vlastně pro náš život přináší, když má všech 5 smyslů a jak je se samozřejmostí přijímáme.
Díky divadlu OUKEJ z Brna, oči, uši, komunikace, edukace a jazyk, kde hrají dohromady slyšící i neslyšící herci jsem viděla hry, jak pro děti, tak jsem se v loňském roce byla i na jejich velice emotivní hru "Hrdinky". Slyšící a neslyšící herečka , včetně režisérky a následně rozhovory s publikem.
Jsem velice ráda, když jsem pak tuto knihu dostala a četla ji až po tomto představení. Obojí doporučuji, protože jsem obsah vnímala intenzivněji.

Hellen měla štěstí v neštěstí. Ve dvou letech ztratila dva smysly z pěti a stala se hluchoslepá. Ano, měla v té době štěstí na bohaté rodiče a úžasnou vychovatelku, včetně dalších přátel. Ale to, jak se se svým životem poprala a co všechno dokázala, pokorně se skláním.

Souhlasím s příspěvkem níže - Nofar 197
Nehroutit se z každé blbosti.

Petiz
29.12.2024 3 z 5

Fascinující příběh Heleny Kellerové velmi slabě literárně zpracovaný.

k0uba.kubikula
25.11.2024 5 z 5

Nepředstavitelný osud! Tom Cruise ve všech pokračováních Mission Impossible nesahá Helence ani po kotníky. Něco jako Tulák po hvězdách od Jacka Londona, "jen" s tím rozdílem, že osvobození Helenčina ducha z vězení jejího těla je skutečný příběh. Číst Helenčiny dopisy, sledovat její zápolení s mnoha cizími řečmi, s geometrií nebo s algebrou, to byl pro mě inspirující vzor nezdolné živoucí lidské energie. Skvěle napsaný životopis! Děkuji paní Jarošová za tento počin.

Kniha Via lucis v seznamech

v Mé knihovně18x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)