Selský baroko přehled
Venkovská trilogie morálního neklidu série
1. díl >
V beletrii posledních let se najde jen málo knih, které by se zabývaly naší nedávnou minulostí, tím méně obdobím kolektivizace vesnice v 50. letech. V novele Selský baroko se o takovou historickou reflexi pokouší Jiří Hájíček (1967), autor patřící ke generaci, která vyrůstala až dlouho po tomto temném období selských procesů. Příběh začíná zdánlivě nenápadně jednoho horkého léta v zámeckém parku v Třeboni. Pavel Straňanský je genealog, který sestavuje v archivech rodokmeny, většinou pro zámožné emigranty hledající ve staré vlasti své kořeny. Jedna neobvyklá zakázka jej však přivádí do historie poměrně nedávné, a před Pavlem náhle vyvstává příběh vesnické krásky Rozálie Zandlové a sedláků z obce Tomašice. Osamělý hledač putuje po jihočeském venkově, aby ze zápisů starých kronik a výpovědí pamětníků postupně rekonstruoval příběh udání, které v 50. letech přivedlo několik sedláků do vězení. Vše se však stále více zamotává a Pavel zjišťuje, že jeho téměř detektivní pátrání, které jej přivádí až do žhavé současnosti, namísto jasných odpovědí vyvolává jen další otázky. A ty zůstávají vlastně stále stejné, ať se jedná o příběh starý padesát let, nebo několik týdnů. Jak by měl člověk zacházet s vinou, pomstou, odpuštěním? Jakou moc má nad námi minulost?... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha se zabývá tématem genealogie a kolektivizace v 50. letech. Příběh kombinuje detektivní prvky s osobními osudy postav. Atmosféra jihočeského venkova je vykreslena s velkou péčí. Někteří čtenáři však postrádají hloubku a důraz na historické události, které by mohly příběh obohatit. Přesto je kniha čtivá a vyvolává silné emoce, zejména vzpomínky na minulost a rodinné příběhy. Závěr příběhu překvapuje a nutí k zamyšlení o odpuštění a křivdách minulosti. Více v komentářích.
Komu by se kniha Selský baroko mohla líbit?
- Čtenáři zajímající se o historii a genealogii
- Milovníci jihočeského venkova a jeho atmosféry
- Ti, kteří hledají příběhy o rodinných osudech
- Fanoušci literatury zabývající se kolektivizací
- Čtenáři hledající emocionální a zamyšlené příběhy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Selský baroko. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 378 komentářůSouvisející novinky - Selský baroko (1)
37 nově přidaných eknih zdarma
23.05.2020
Ocenění knihy (1)
2006 -
Magnesia Litera
(Litera za prózu)
Kniha Selský baroko v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 8x |
| v Přečtených | 2 330x |
| ve Čtenářské výzvě | 448x |
| v Doporučených | 102x |
| v Mé knihovně | 350x |
| v Chystám se číst | 483x |
| v Chci si koupit | 83x |
| v dalších seznamech | 17x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
venkov 50. léta 20. století venkovské romány kolektivizace rodopis, genealogie vesnice jižní Čechy rozhlasové zpracování Magnesia LiteraJiří Hájíček také napsal(a)
| 2012 | Rybí krev |
| 2005 | Selský baroko |
| 2020 | Plachetnice na vinětách |
| 2016 | Dešťová hůl |
| 2015 | Zloději zelených koní |

86 %
76 %

Knihu jsem přečetla relativně rychle, téma pátrání v minulosti mě jako amatérského genealoga zajímá a příběhu nelze upřít čtivost. Ovšem v tomto románu se příběhy místních sedláků v několika vsích (jejichž jména jsou fiktivní) jaksi tříští, míchají a rozmělňují. Až do konce románu mi unikalo, po čem se vlastně hlavní hrdina pídí. Proč ho nakonec výpověď hlavní svědkyně Rozálie Zandlové a tajná kronika obce až tak moc nezajímala? Jasně, narazil na dodnes citlivé téma kolektivizace 50. let, ale proč se tedy do toho vůbec pouštěl?
Nádherné líčení jihočeské krajiny bylo trochu devalvováno samotným hlavním hrdinou, který všude tahá notebook a nejde se vykoupat ani v nejparnějším létě.
Celkově kniha není špatná, ale příběhu cosi chybělo.