Z Bagdádu do Cařihradu přehled

Karel May

Ve stínu padišáha série

Román Z Bagdádu do Cařihradu (Von Bagdad nach Stambul) začíná v Kurdistánu na hranicích Persie. Odtud cestují naši přátelé podél řeky Tigridu zpět do Bagdádu, v jehož okolí navštíví také starověký Babylón. Setkají se s tzv. karavanou smrti, tj. s karavanou, která veze mrtvé k pohřbu do svatých islámských míst (duše takto pochovaných se má podle islámských duchovních dostat přímo do ráje). Takováto karavana šíří kolem sebe nejen strašlivý puch rozkládajících se mrtvol, ale může být i zdrojem morové nákazy. Kara ben Nemsí i Hadží Halef Omar skutečně morem onemocní, ale jeich silná tělesná konstrukce je zachrání a oba se vyléčí. Různými oklikami (Halef například navštíví svou ženu a dozvídá se, že se mu narodil syn, kterého pojmenuje Kara ben Halef) pak dorazí do Damašku. Odtud putují přes ruiny starověkého města Baalbeku do Bejrútu a škunerem po Středozemním moři do Cařihradu (starší český název pro Istanbul). Nyní se děj cyklu přesouvá do Evropy na Balkán, nejprve do města Edirne (česky Drinopol). 27-035-71... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1971 , Olympia
Originální název: Von Bagdad nach Stambul, 1892

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z Bagdádu do Cařihradu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

faba
28.12.2024

Audiokniha. Čte Jiří Škoda.
Opět neohrožený Kara ben Nemsí, vše vyřeší a nikomu neublíží, s každým se spřátelí a má kolem sebe plno lidí, kteří mu pomůžou v nesnázích.
Ano, to jsou dobrodružné příběhy, které jsme hltali, protože nebylo jiných knih, ale to nic nemění na tom, že se k nim rádi vracíme. Nebo aspoň já, při poslechu a oživení vzpomínek na dětství.

všech 19 komentářů

Související novinky - Z Bagdádu do Cařihradu (0)

Kniha Z Bagdádu do Cařihradu v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně200x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi