Ve stínu levandule přehled

Ve stínu levandule
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/555727/bmid_ve-stinu-levandule.jpg 4 6 6

Napínavý román s kriminálními prvky se odehrává ve francouzské vesnici, kterou opřádá stín minulosti v osobě Jeana Mazeta. Během druhé světové války sloužil v Paříži jako četník a musel se zúčastnit deportace židovského obyvatelstva v roce 1942. V obci jej všichni mají za válečného zločince a po jeho smrti dojde k rozhodnutí, že jeho dům půjde k zemi a ustoupí stavbě silnice. Do domu se ovšem nastěhuje Mazetova vnučka Isabelle se svým přítelem. Objeví dědečkovy deníky a rozhodne se očistit jeho jméno. Dozví se Isabelle celou pravdu? Zjistí, kdo se jí snaží pátrání překazit a proč? Podaří se jí dědečka rehabilitovat?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve stínu levandule. Přihlašte se a napište ho.

Jana77
předevčírem 5 z 5

Reakce na Knihomol 1819
Já nějak nerozumím tomu, že se pokaždé musí objevit někdo, kdo má potřebu hanit jakoukoliv knihu a ještě tímto způsobem. Sto lidí, sto chutí a přesně proto je knižní svět tak pestrý. Levandule je čistě fiktivní román a já doporučuji si o dění ve Francii víc načíst, neboť já v jeho popisu žádné nejasnosti nevidím. Pokud se Vám zdá, že je něco přitažené za vlasy, doporučuji si zapnout večerní zprávy, divila byste se, co všechno se ve světě může dít a někomu to přijde neskutečné.
Souhlasím, že Brána není nijak podřadné vydavatelství a zcela jistě by knihu nevydali, kdyby neměla potenciál.
Přečetla, nelíbí? Pak není třeba útočit jak na autora, tak na další uživatele. Přeji šťastnou ruku při výběru dalších knih.

Nemo78
předevčírem 5 z 5

Reakce na knihomol1819: Asi od té knihy čekáme každý něco jiného. Já ji nedoporučuji do hodin dějepisu, ale jazyka českého - literatury.
Myslím, že autor má právo psát o čem chce, stejně jako Vy nebo já máme právo hodnotit. Ale nerozumím Vaší agresivitě v hodnocení. Dobře. Nelíbí se Vám, v pořádku. Mrzí mně, že jste za ni utratila ty peníze, mohla jste si místo toho koupit třeba českou mluvnici nebo něco od Slavíka.
Ale proč osočujete mně za hodnocení a proč osočujete autora, že jako svobodný člověk ve svobodné zemi nemá právo o něčem psát? Je to beletrie, nikoliv literatura faktu.
Navíc to nevydal jako samizdat, ale vyšlo to u renomovaného nakladatelství. Takže oni asi ví, proč do knihy investují.

Nemo78
24.03.2025 5 z 5

Ačkoliv se děj odehrává během druhé světové války a následně na konci devadesátých let, je neskutečně aktuální pro dnešní dobu.
Krásná kniha. Příběh poutavý, nádherně vyprávěný, i když z několika různých úhlů, pořád srozumitelný. Těžko se od něj odpoutat. Při čtení máte pocit, že jste hned za dveřmi, kde se vše odehrává.
Ačkoliv nečtu knihy s tématikou druhé světové války, zde jsem udělal výjimku. A jsem za to rád.
Kéž by se dostala na seznam povinné nebo doporučené literatury na středních a vysokých školách.

Šmírák, Omamný med a další knižní novinky (10. týden)

02.03.2025

Kniha Ve stínu levandule v seznamech

v Mé knihovně44x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)