Vánoce a další hrůzy přehled

* antologie, Ellen Datlow

Antologie temných nocí. * Legendární a mnoha cenami ověnčená editorka Ellen Datlow přináší všem fanouškům a fanynkám děsu skutečně mrazivou antologii originálních hororových povídek, které zkoumají nekonečné hrůzy tradic zimního slunovratu. Protože i když se Vánoce po celém světě slaví jako čas radosti, jejich dlouhé noci vzývají i temnější tradici plnou ghúlů, strašení a návštěv strašlivých bytostí. Naše antologie vás zve, abyste se schoulili kolem ohně a užívali si nesvatých, nebezpečných a hrůzných aspektů doby, kdy se rodiny a přátelé setkávají – v dobrém i zlém. Od rakouských přízraků přes velšské kostlivce po hladové golemy, zlověstné sousedy a nevítané návštěvníky Vánoce a další hrůzy zachycují strašlivý děs svátečního období… A pamatujte, počasí venku vás možná zamrazí do morku kostí, ale oheň uvnitř v krbu je hladový!... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2025 , Laser (Laser-books)
Originální název: Christmas and Other Horrors, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoce a další hrůzy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

LuAran
24.11.2025

Do antologie jsem se pustila s chutí na pořádně mrazivé zimní horory a musím říct, že po tematické stránce mě nezklamala. Příběhy čerpají z nejrůznějších folklórních a slunovratových tradic a některé z nich dokážou skvěle navodit tísnivou atmosféru, která se k temnému období roku dokonale hodí.

Zároveň jsem ale měla pocit, že kvalita jednotlivých povídek kolísá. Některé mě vtáhly okamžitě, pracovaly s výbornými nápady a příjemně mě zneklidnily, jiné naopak působily zdlouhavě nebo ne zcela dotaženě, jako by jim chyběl jasnější směr či účinné vyvrcholení. Tento rozptyl způsobil, že jsem si antologii neužila tak, jak jsem doufala.

Celkově ale sbírka nabízí zajímavý průřez zimními strašidelnými příběhy a dokáže navodit atmosféru, kterou v tomto období roku hledám. Není to četba, která by mě dlouhodobě pronásledovala, ale jako sezónní, lehce znepokojivé zimní čtení funguje velmi příjemně.

Související novinky - Vánoce a další hrůzy (1)

Čtenářka duší, Až budeš moje a další knižní novinky (47. týden)

16.11.2025

Kniha Vánoce a další hrůzy v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně26x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi