Útok na pekárnu přehled

Haruki Murakami

Murakami série

Třetí ilustrovaný svazek, který svými grafikami doprovodila německá výtvarná umělkyně Kat Menschik, obsahuje dvě povídky. Oba texty spojuje téma, totiž nezvladatelný, krutý hlad. „Měli jsme každopádně hlad jako vlci. A vlastně ne jen tak obyčejný hlad. Spíš to byl pocit, jako když člověk spolkne samotnou prázdnotu vesmírnou.“ Dva mladí muži – vyzbrojeni kuchyňskými noži – se vypraví do pekárny, aby tam utišili svou potřebu. Nakonec k násilí nedojde, jen majitel je donutí poslouchat úryvky z Wagnerových oper... Při druhé loupeži žádná obyčejná pekárna není po ruce, a tak muž a žena vezmou útokem provozovnu McDonaldu. S brokovnicí v ruce. Někdo poslouchá žízeň, někdo svůj hlad.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: 2016 , Odeon
Originální název: Pan-ja šugeki / Pan-ja saišugeki, 1981

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha přináší povídky, které vyvolávají rozporuplné pocity. Někteří čtenáři oceňují autorovu schopnost zachytit hloubku lidských emocí a absurdity každodenního života. Jiní však považují text za nedostatečně rozvinutý a komerčně motivovaný. Ilustrace dodávají příběhu na atraktivitě, ale ne každému se líbí jejich styl. Celkově se zdá, že Murakamiho dílo vyvolává více otázek než odpovědí, což může být pro některé čtenáře frustrující. Více v komentářích.

Komu by se kniha Útok na pekárnu mohla líbit?

• Fanoušci Haruki Murakamiho
  • Čtenáři hledající hluboké myšlenky
  • Milovníci ilustrací v literatuře
  • Ti, kdo ocení absurdní humor
  • Čtenáři, kteří se nebojí experimentálních textů

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útok na pekárnu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Petra1324
06.12.2025

Řekla jsem si, že si tu knihu přečtu, až budu mít velký hlad, abych si to čtení užila. Tak jsem začala ráno před snídaní. Čtu a najednou jsem si musela jít namazat čerstvý chleba s máslem. K tomu jsem si pustila Wagnerovu předehru opery Tristan a Isolda (repeat).

Útok na pekárnu je vlastně útok na naše niterné pocity a chuťové pohárky. Murakami zprostředkoval zvukový, čichový a chuťový zážitek ze své knihy. Než jsem dojedla druhý krajíc, kniha byla přečtena, ale hudba hrála stále.

A tak to je s tou knihou, člověk je najedený, ale obsah doznívá jako ta hudba. Při každém dalším přečtení a poslechu najdete novou náladu, nové významy, nové pocity, nové symboly.

Nevím proč, ale vybavila se mi písnička Vrány od skupiny Buty. Taky se tam na první pohled vůbec nic dohromady nestalo, taková malá ptákovina, a přitom je tam všechno.

všech 151 komentářů

Související novinky - Útok na pekárnu (1)

Listopadové knižní novinky

14.11.2016

Kniha Útok na pekárnu v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně295x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi