Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi přehled

Henry Kissinger

V jedenatřiceti kapitolách se Henry Kissinger z pohledu zkušeného politika-diplomata a historika zabývá klíčovými událostmi světových dějin, počínaje dobou kardinála Richelieua přes napoleonské války a velmocenskou rovnováhu 19. století až k dramatům století dvacátého. Zvláště pozoruhodné jsou jeho analýzy současné světové situace, kdy odešel ze scény Sovětský svaz, hlavní protivník Spojených států v období studené války. S důvěrnou obeznámeností dává autor čtenáři nahlédnout do světa nejvyšší - především americké - politiky.... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 1999 , Prostor
Originální název: Diplomacy, 1994

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Bedřich63
03.03.2026

Tak na tuto knihu jsem se docela těšil, ale nakonec jsem si ji skoro 3 týdny protrpěl. Ale chtěl jsem ji dočíst, i když je to kniha psaná docela nezáživně, ale proč jsem to nečekal? :-)
Vždyť je to o politice, o politice z amerického pohledu, z jejich pozice, kterou vnímají jako vedoucí celosvětovou sílu, která má celý svět přivést k blahobytu podle jejich představ.
Kdo tu knihu napsal? Původem Němec, Žid, a nakonec Američan. Raději vše píšu velkými písmeny, protože to je jedna z největších osobností poválečné Ameriky. No a také jedna z nejvlivnějších osob posledních desetiletí 20. st. USA na dění ve světě.
Čtenář se zde dozví, jak funguje rovnováha sil ve světě, co ovlivňuje rozhodování mocností, které státy jsou považovány za mocnosti, a kdo pohybuje z jejich pohledu koly dějin.
Ale je to spíš psáno pro studenty politologie než pro běžného čtenáře, pro toho je to těžké čtení.
Během čtení mě napadalo mnoho vět, které bych napsal do komentáře, ale nakonec jsem raději všechny zapomněl..... i vzhledem k tomu, co se událo pod taktovkou USA za posledního půl roku.
Každý, kdo si knihu přečte, pochopí, že potomci vyděděnců Evropy, kteří zdecimovali původní obyvatelstvo Ameriky, se cítí být předurčeni k tomu, aby diktovali všechny trendy a směry vývoje na naší Zemi. Dobré vědět.
No a kdo opravdu stojí za tím vším, co se děje ve světě? Ani jeden řádek....
A kolik myslíte, že je věnováno stránek naší republice, nebo předchůdkyni ČSSR, ČSFR..... ? Tak asi 20 řádků, možná celkově půl stránky....Asi nejsme pupek světa, i když si to mnozí z nás myslí....
Kde je moc peněz? Nic.....
Inu ani Henry Kissinger, ač mocný muž, nemohl napsat nic víc, než mu bylo dovoleno.
Takže za mě je dobré knihu přečíst, ale není pro každého.

všech 16 komentářů

Související novinky - Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi (1)

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022

Ocenění knihy (1)

1994 - Los Angeles Times Book Prize (Current Interest)

Kniha Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně103x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi