Učitelka z Osvětimi přehled
Slovenská učitelka Magda Hellingerová byla do Osvětimi deportována 28. března 1942. Esesáci ji vybrali mezi takzvané vězeňské funkcionáře, kteří měli plnit jejich kruté rozkazy a udržovat řád mezi desetitisíci živořících vězňů. Magda tak každý den balancovala nad propastí: Jak pomáhat ostatním, zachraňovat životy a přitom na sebe neupozornit? Její příběh svědčí o tom, že ušlechtilou stránku lidského ducha nezničí ani ty nejkrutější podmínky.... celý text
Originální název: The Nazis Knew My Name, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Učitelka z Osvětimi. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 16 komentářůSouvisející novinky - Učitelka z Osvětimi (2)
Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)
23.10.2022
Láska a jiná slova, Smějící se bestie a dalších 60 knižních novinek (17. týden)
24.04.2022
Kniha Učitelka z Osvětimi v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 5x |
| v Chci si koupit | 23x |
| v dalších seznamech | 4x |

80 %
65 %
Knihy o tom, co se dělo v táborech smrti, by si měl každý z nás přečíst, aby se nezapomnělo.
Je to silný příběh židovské ženy, obyčejné učitelky, kterou ani hrůzy koncentráku nedokázaly připravit o lidskost a laskavost.
Nechci zásluhy této ženy nijak zpochyňovat, protože to, co dokázala v těch nejhorších podmínkách, je skoro zázrak.
Ale občas mi to přišlo malinko nereálné. Všechny ty náhody, kdy se zachránila, i jak se chovala k německým dorozcům. Jako by měla z pekla štěstí.
Určitě si příběh přečtěte. Nicméně za sebe mohu říci, že jsem četla jiné, lepší (to je divné napsat), prostě takové, které mi nedovolily přestat číst. Možná je to i vzpomínkovým stylem, jakým je to psáno. Některé vzpomínky mohou po letech vyznít trochu zkresleně.