Tyhle fragmenty
přehled
Každá situace může být přelomová… Člověk vyrůstá v rodině, se kterou se chtě nechtě musí nějak sžít. Pak ho smete puberta a nepřekonatelné výzvy prvních lásek, následuje série dalších více či spíše méně šťastných vztahů, spousta takzvaně „běžných problémů“, až se jakžtakž bez újmy dokodrcá k remcavému stáří. A v průběhu toho všeho se nepřetržitě snaží zavděčit rodičům, které si vlastně nevybral. Roční období se střídají a životy běží. Povídková sbírka Biancy Bellové zachycuje právě tyto fragmenty lidských osudů. Jsou to výseky jednotlivých životních příběhů, v nichž jsou často ony osudy obsaženy vlastně kompletně — dívka na koupališti zažije přelomovou situaci, podobně zásadní je pro jinou ženu setkání dohodnuté přes Tinder, jednomu muži zase zemře dobrý přítel, jiný se vydává číst na literární festival, stará básnířka vede v pečovatelském domě rozhovor s mladým novinářem a v nehostinných Sudetech zase jeden hrázný vzpomíná na dívku, která mu pootočila svět. Z hromad nostalgie a melancholie však Bianca Bellová umí vyhrábnout i dávku zvláštní naděje. Naděje, že to jsou všechno vážně jen fragmenty a svět se nepřestává točit dál…... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Povídky Biancy Bellové zaujmou čtenáře svou jednoduchostí a hloubkou. Každý příběh je jako fragment života, který vyvolává silné emoce. Autorka mistrně zachycuje nuance lidských vztahů a situací. Její jazyk je barvitý a přizpůsobený charakterům, což dodává textům na atraktivitě. Čtenáři oceňují, jak povídky dokážou zasáhnout a vyvolat zamyšlení. I když ne všechny příběhy se zapíší do paměti, celková atmosféra a styl psaní zanechávají silný dojem. Více v komentářích.
Komu by se kniha Tyhle fragmenty mohla líbit?
- Milovníci krátkých příběhů
- Čtenáři hledající hloubku v jednoduchosti
- Fanoušci melancholických a introspektivních textů
- Ti, kdo ocení variabilitu vyprávění
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tyhle fragmenty. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 56 komentářůSouvisející novinky - Tyhle fragmenty (1)
Knižní novinky (11. týden)
14.03.2021
„Dlouhá samota je lepší než blbá společnost.“
Kniha Tyhle fragmenty v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Přečtených | 262x |
| ve Čtenářské výzvě | 23x |
| v Doporučených | 11x |
| v Mé knihovně | 102x |
| v Chystám se číst | 113x |
| v Chci si koupit | 22x |
| v dalších seznamech | 2x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
povídky česká literatura dospívání osudy lidí české povídky nešťastná láska rodiče a dětiČást díla
Čestný profesor 2021 |
Chobotnice 2021 |
Delirium 2021 |
Divný sen 2021 |
Došlo ke vzájemnému kulturnímu obohacení 2021 |

95 %
75 %

Kratší povídkové útvary, které se dobře čtou. Je to různorodá směsice postřehů někdy s vtipnou pointou, jindy vážnější a vybízející k zamyšlení. Autorku jsem zatím znala jen podle jména, příště zkusím i nějaký román. Napsat dobrou povídku není jednoduché a tato sbírka se povedla.