Týden v Nejistotě přehled
Iva Sušická
„Ty se vážně jmenuješ Netřesk?“ „Moje máma ráda zahradničila.“ Tajemný muž s mečem u pasu a šupinatou šelmou po boku vchází do vesnice jménem Nejistota. Kolem ní ale obcházejí tajemné stvůry, které napadají nevinné obyvatele, a tak ho váha jeho měšce a vymetený žaludek přimějí kývnout na nabídku užvaněného hospodského. Poutník se tedy pustí do pátrání, co jsou ony stvůry zač. To ho zavede přes místního kováře a krásnou léčitelku až k mágovi ve skleněné věži. Stvůry ale nejsou, čím se zdají být, obyvatelé vesnice nejsou až tak nevinní, a sám Netřesk má ke chrabrému rytíři daleko. Vítejte v Nejistotě, vesnici, která skutečně dostojí svému jménu!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Týden v Nejistotě. Přihlašte se a napište ho.

Ach jo :( začátek super, ale cca poslední třetina to celý zadupala do země. První 2/3 bych dala i 5 hvězd (nebo aspoň teda 4,5), ale ten zbytek velmi rychle zahučel na 1*.
Převládá ve mě zklamání, suma sumárum horší 3*.
Tak aspoň kratší úryvek z té lepší části:
"Možná to funguje jako ta gobliní doručovací služba! Čespoš... [...] No, pokud nezastihnou příjemce doma, o což se většinou ani nesnaží, tak mu zásilku buď rozmlátí na prahu, nebo na dveře přibijí cedulku s instrukcemi, kdy a kde si může balík vyzvednout."
Jak při psaní fantasy knížky vydrbat s Českou poštou :D

Ano, podobnost se zaklínačem byl jeden z prvních faktorů, proč mě tato kniha zaujala a proč jsem se ji rozhodla dát šanci. NELITUJI!
Ačkoliv se zde nachází velmi mnoho podobností, nelze příběhu upřít originalitu. Ano, je to spíše lehčí čtení, ale za to příjemně zahřeje u srdíčka jak zaryté milovníky fantasy, tak i ostatní čtenáře, kteří mají tento žánr v oblibě spíše v herní podobě.
Za mě naprostá spokojenost. Příběh plynul svižným tempem, postavy byly stejně jako děj snadno zapamatovatelné a co si budem - ke konci i slzičky ukáply.
Myslím, že autorka potenciál určitě má a už teď se těším na další její tvorbu. Třeba další díl by nebyl vůbec odvěci ;)
Nová česká fantasy nadchne všechny fanoušky Zaklínače!
06.04.2025
„„Víš, svědomí je zvláštní věc. Připlíží se, když to nejméně čekáš, usadí se ti na rameni a bez přestání šeptá, že co děláš, není správné. Cítíš to v žaludku i v konečcích prstů jako neustávající brnění, kterého se nedokážeš ničím zbavit.““
Kniha Týden v Nejistotě v seznamech
v Mé knihovně | 29x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Týden v Nejistotě je za mě osobně pět hvězd, 100 % a jeden z nejlepších fantasy debutů posledních tří let.
Dle magazínu Pevnost jde o novinku měsíce a vysloužila si skóre 80/100.
Podle Jana Procházky, redaktora webového magazinu Děti noci a člověka, který toho má velmi mnoho načteno, je tato kniha nejlepší fantasy počin od vydání Písně oceli Michaely Merglové.
Pokud potřebujete ještě víc, počkal bych si na vyjádření předního fantasy experta Martina Bečváře z Fantasy Planet – ale za mě je tato kniha opravdu silná a má velký potenciál.
Čte se snadno a přirozeně, podobně jako překlady Harryho Pottera od Rowlingové.
Text je psaný kompaktně, ale místy dokáže být až poetický, trochu ve stylu Terryho Pratchetta. Důležitá je ale i detektivní linka, která tomu všemu dodává šmrnc a jakési PC herní kouzlo dobré adventury či RPG.
Kniha stojí hlavně na dialozích – ať už mezi hrdinou a jeho okolím, hrdinou a jeho magickou společnicí, nebo hrdinou a sebou samým.
Nechybí ani dávka akce, ale hlavními taháky jsou lore, kontrast mezi pohádkou a hororem a vnitřní boj hlavního hrdiny se svou minulostí.
Někde jsem četl, že je kniha propagována jako „ideální pro fanoušky Zaklínače“. Chápu proč – hlavní hrdina je samotář, má koně, bojuje s nadpřirozenem a lidem moc nevoní. Ale tím podobnost víceméně končí. Jiný svět, jiný jazyk, jiný přístup. Týden v Nejistotě není žádná derivace – je to svébytné, poetické a místy překvapivě jemné fantasy s vlastním hlasem. A podle mých informací se chystá celá trilogie – druhý díl má být temnější a podle prvních reakcí ještě kvalitnější než ten první, a te nsám o sobě nastavil laťku už hodně vysoko.
Ve mně to vyvolalo spoustu vzpomínek – ale ty si nechám do plné recenze.
Za mě skvělý počin, rád podpořím a těším se na další díly.
Něco takového jsme tu ještě neměli – ta originalita a síla knihy přitáhnout moji pozornost jinam, přesně to jsem chtěl… a taky jsem to dostal.
Perfektní práce s kontrastem a velmi chytře zvolené kompromisy.
Je to knížka, která vám připomene věci, na které jste možná zapomněli – a když si na ně znovu vzpomenete, víte, že jste je měli rádi.