Toyen: První dáma surrealismu přehled

Toyen: První dáma surrealismu
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520129/bmid_toyen-prvni-dama-surrealismu-toi-520129.jpg 5 71 71

Toyen je dodnes jednou z nejznámějších a nejuznávanějších avantgardních umělkyň na světě. Biografie této svobodomyslné malířky a výrazné osobnosti meziválečné umělecké avantgardy, která sama o sobě šířila mnoho mýtů, odkrývá dosud neznámá fakta a zachycuje historii mnoha obrazů. Spisovatelka a filmová režisérka Andrea Sedláčková prošla desítky archivů, policejních záznamů a dosud nepublikovaných deníků, aby objevila skutečnou Toyen. Strhujícím způsobem líčí její milostný život a dění mezi českými a francouzskými surrealisty a levicovými intelektuály. Dopřává nám setkání s Vítězslavem Nezvalem, Karlem Teigem, Jindřichem Heislerem, André Bretonem, Benjaminem Péretem, Paulem Eluardem a samozřejmě s Jindřichem Štyrským. Půvabně líčí pražské a pařížské galerie, kavárny, kabarety a nevěstince i atmosféru míst, kde malířka a její souputníci pobývali a tvořili. Současně nás seznamuje s historií mnoha Toyeniných obrazů. Text doprovází přes dvě stě reprodukcí a dokumentárních černobílých i barevných fotografií.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Toyen: První dáma surrealismu. Přihlašte se a napište ho.

marcela1535
07.09.2024 4 z 5

Spolu s Toyen projdeme skoro celým 20. stoletím, kniha je plná míst, jmen, událostí, přesto čtenář nemá problém se v nich snadno zorientovat. A přemýšlet nad vztahy, statečností, láskami. A velkou osobností, kterou byla Marie Čermínová.

postmoderna
28.08.2024 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem. Je to opravdový poklad, spoustu informací, výborně napsané s patřičným zaujetím i prožitkem, ale naštěstí bez přehánění. Meziválečná avantgarda o sobě přehání a pozdější autory to svádí aby přeháněli také a leccos si domýšleli. Tady se to myslím neděje. Skvěle je tu popsané pozdní období 50-80. Surrealismus neskončil poslední chlastačkou za první republiky a stopy nemizí v protektorátu. Obrazy Toyen se mi nelíbí, ale už se na ně alespoň vydržím dívat s jakousi úctou. Soudruh Nezval u mě definitivně skončil.

RMarkéta
21.08.2024 5 z 5

Příběh této velmi fascinující a pozoruhodné ženy se mi dostal do ruky jako opožděný dárek k narozeninám. A můžu bez mučení říct, že mě naprosto uhranul. Z touto knihou je vidět obrovská a pečlivá práce. To tedy klobouk dolů. Při čtení jsem si připadala sama jako soukromý detektiv a čmuchal, který se vždy nachází dva tři kroky za Toyen. Dokonce jsem se přistihla, že čekám,když zahnu za roh domu, tak ona bude stát přímo předemnou a nebo ji uvidím sedět v kavárně. Až tak jsem byla pohlcená čtením. Obávala jsem se ale jednoho a to, že paní autorka sklouzne k tomu, že bude osobu, o které píše, soudit a to by všechno zahodilo do kopru. Nestalo se tak. Velký čtenářský zážitek tato kniha je.

Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)

31.01.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (3. týden)

24.01.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (2. týden)

17.01.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Toyen: První dáma surrealismu v seznamech