Tonda, Slávka a kouzelné světlo přehled

Tonda, Slávka a kouzelné světlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524101/bmid_tonda-slavka-a-kouzelne-svetlo-652632cadd74a.jpg 5 23 23

Tonda dávno není žádné mimino, jenže jeho rodiče si toho ne a ne všimnout. Hlídají ho na každém kroku, protože je jiný než ostatní a kdo ví, co by se mu mohlo stát. Jenže pak se do domu přistěhuje Slávka, která si ze zákazů moc nedělá. Baterka, kterou nedá z ruky, vnese do dění v domě docela nové světlo. Nebo spíš tmu? A bude moct Slávka i přes všechna odhalení zůstat? To by se Tonda musel za svoje první velké přátelství postavit... Vánoční vyprávění rozšiřující příběh stejnojmenného animovaného filmu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Přihlašte se a napište ho.

6290
05.01.2025 3 z 5

Poprosil bych autorku, aby příběh přepsala alespoň do obecné češtiny, když už to nejde spisovně, ale aby se v každém případě vyhnula pražskému dialektu. Knihu jsem koupil pro sedmiletého syna, který velmi rád čte, ale nemám to srdce jej nechat prznit (kmitaj, holej, kterej, nějakej, chlupatej,...) a raději mu ji o večerech s překladem předčítám.

broskev28
20.12.2024 4.5 z 5

Tonda, Slávka a kouzelné světlo patří k těm knihám, které mě chytí od první stránky. Vyjadřování Tondy (kurčos!) a jeho problém: proč o něj pečují tak, jak se to děje? Mimina a náročný život s nimi, jak výstižné! Baterka, skvělá! Skleník a vůbec domovník a jeho květiny, tam bych se chtěla podívat!
A velké, zcela nečekané překvápko pro mě představují ilustrace Filipa Pošivače – znám je z několika jiných knih a vždy se s nimi musím chvíli sžívat. Ale tady to byla láska na první pohled, a já jsem se – možná dokonce s otevřenou pusou - kochala. Prolistovala jsem celou knihu ještě před četbou a obdivovala jsem tu nádheru.
Abych jenom nechválila: jedna věc mě fakt neskutečně iritovala, a to bylo poněkud nestandardní skloňování slova kapuce. Naše školáky učíme, že c je v češtině měkká souhláska a po něm nikdy nenásleduje tvrdé y. Když vidím slovo skici, jsem nešťastná – vždyť skica je podle vzoru žena! Ale u kapuce se to přece dá obejít použítím spisovného tvaru, kapuce jako růže, takže když jsem párkrát v textu zahlédla výraz kapucy, zabylo mi smutno . . .
Teď už mi chybí jediné: podívat se na film, který možná bude ještě lepší.
P.S. Ale ohledně doporučeného věku čtenářů souhlasím s bibi.r. Už jsem si zvykla tahle doporučení nevnímat, protože pokud jde o úroveň čtenářů, neradno zevšeobecňovat. Úplně něco jiného by ale bylo předčítání téhle knihy osmileťákům . . .

bibi.r
01.11.2024 3 z 5

Pro děti 9+, možná spíš až 10+.

Příběh velmi hezký a fakt zajímavý, ale upřímně na zadek jsem si z něj nesedla.
Na film se těším, a myslím, že se mi bude fakt líbit.

Moc nerozumím, proč nakladatelství doporučuje pro děti od 8 let. To jako vůbec.

Desetkrát a dost, Příchuť zla a další knižní novinky (42. týden)

15.10.2023

Zfilmováno

Tonda, Slávka a kouzelné světlo (2002)

Kniha Tonda, Slávka a kouzelné světlo v seznamech

v Mé knihovně7x