N či M? přehled
Agatha Christie
Tommy & Pentlička série
Detektivka z roku 1941, v níž se poprvé objevují "vyzrálé" verze detektivů Tommyho a Prudence, s kterými jsme se mohli setkat již v její předchozí detektivce Tajemný protivník (The Secret Adversary) z roku 1922 a ve sbírce povídek Zločiny pro dva (Partners in Crime) z roku 1929. N a M byli dva němečtí agenti, jeden muž a jedna žena.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1967 , Naše vojskoOriginální název:
N or M?, 1941
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize N či M?. Přihlašte se a napište ho.

Další skutečně výborná kniha od Agathy Christie. S duem Tommy Beresford a jeho žena Pentlička nemám žádný problém, naopak je mi tato dvojice sympatická. Druhá světová válka mě zajímá, obzvláště protinacistický odboj, kam patří i špionáž, takže ani s tématem knihy jsem neměl problém. Velmi se mi líbil český "překlad" mluvy dvouleté holčičky Betty. Kniha není o nic horší než romány Pět malých prasátek nebo Vražda v Mezopotámii. S dvojicí Tommy a Pentlička jsem četl dosud jenom Dům u kanálu, což je trochu slabší než N či M.

Průměrná kniha, na můj vkus moc postav, takže jsem se v příběhu ztrácela. N či M je třetí díl ze série, přiznám se, že předchozí díly jsem nečetla. Ani nevím, jestli je budu číst.
Kniha N či M? v seznamech
v Mé knihovně | 241x |
druhá světová válka (1939–1945) detektivní a krimi romány špionáž Velká Británie 40. léta 20. stoletíAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
S Tommym a Pentličkou jsem se už setkala dříve v povídkových sbírkách a mám je opravdu ráda. Proto se mi moc líbila také tato kniha, kterou jsem si vybrala do letošní ČV. Jedná se totiž o vynikající případ, který jsem přečetla se zatajeným dechem od první do poslední stránky ;-). A určitě si vyhledám také další knihy s touto sympatickou dvojicí.