Tajemný protivník přehled

Agatha Christie

Tommy & Pentlička série

1. díl >

Pokud jste si oblíbili Tommyho a Pentličku, sympatickou dvojici mladých detektivů, v této knize se s nimi setkáte v době jejich společných začátků. Není tomu dlouho, co skončila válka, kdy Tommy sloužil v armádě a Pentlička byla ošetřovatelkou. Nyní jsou oba ještě svobodní, bez zaměstnání a bez prostředků, ale plni odhodlání něco se svým životem podniknout. Odvážně spolu zakládají kancelář Mladí dobrodruzi, a sotva stačí svůj nápad promyslet, dostanou první, zcela výjimečnou zakázku. V sázce je osud Anglie, jíž hrozí nejen změna vlády, ale možná i další válka… V Tajemném protivníkovi se Agatha Christie představuje jako autorka, která vedle detektivního příběhu o zdánlivě dokonalé vraždě, změnách identity a záhadách zamčeného pokoje dokáže stejně mistrně rozvinout i téma špionážní. V románu proto vystupují praví i falešní pracovníci tajných služeb, předsedové vlád a vládní zmocněnci. Do posledních stránek však čtenář váhá, kdo je oním tajemným protivníkem...... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Příběh Tommyho a Pentličky si získal mnoho čtenářů. Dvojice je sympatická a jejich dobrodružství je zábavné. Někteří čtenáři oceňují špionážní prvky, jiní je považují za naivní. Kniha se čte rychle a nabízí překvapivé zvraty, které udržují napětí až do konce. I když ne všem se příběh líbí, většina hodnotí pozitivně. Více v komentářích.

Komu by se kniha Tajemný protivník mohla líbit?

• Fanoušci Agathy Christie
  • Čtenáři, kteří mají rádi špionážní příběhy
  • Milovníci detektivních románů
  • Ti, kdo ocení humor v literatuře

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemný protivník. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Ivule9
05.07.2025

Agatha Christie je z žen celosvětově nejčtenější autorkou. A i když není detektivka můj žánr, právě u Agathy udělám ráda výjimku.

V rámci aktuálního kola u #klasikomilove jsem si přečetla pro mě doposud neznámou knihu z autorčiny rané tvorby Tajemný protivník. Ta byla poprvé vydána v roce 1922 a jednalo se o druhou knihu autorky (první byla Záhada na zámku Styles).

Dva mladí dobrodruzi Tommy a Pentlička se vydávají na detektivní misi, u které jde o osud Velké Británii. Jedná se o nalezení dokumentů, které mají pro vládu velkou hodnotu a které byly předány jedním mužem mladé ženě na potápějící se lodi, protože právě ženy měly větší šanci na záchranu. K dokumentům se chce ale také dostat tajemný pan Brown...Více nebudu prozrazovat.

Autorka rozehrává příběh plný zvratů, překvapení a důležitých detailů a různými odbočkami se dostaneme k samotnému rozuzlení. To jsem částečně sice uhodla, ale i tak mě zamrazilo.

Celkově mě čtení bavilo, bylo to napínavé, ale na plné čáře u mě od autorky zatím vede její divadelní hra Past na myši, kterou jsem viděla i četla jako dítě.

"Nikdy neříkejte všechno, co víte - dokonce ani člověku, kterého znáte nejlíp."

všech 48 komentářů

Související novinky - Tajemný protivník (0)

Kniha Tajemný protivník v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně235x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi