Obálka knihy Wolf Hall
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47147/bmid_wolf-hall-2QJ-47147.jpg 4.0 175 175

Thomas Cromwell série

1. díl >

Hrdinou košatého románu, oceněného slavnou Booker Prize, je Thomas Cromwell, syn chudého kováře, který se v Anglii 16. století dostane až na vrchol politické moci. Autorka propojuje portrét individua a líčení bouřlivých historických událostí. Cromwell se obratně propracovává na vyšší a vyšší pozice, stane se pravou rukou krále Jindřicha VIII. Právě v době, kdy panovník usiluje o zrušení svého manželství s Annou Boleynovou, aby se mohl oženit s Jane Seymourovou, která mu snad dá mužského dědice. Právě sídlo Seymourových dalo románu název, ale přeneseně se odkazuje i na to, že v boji o moc je "člověk člověku vlkem". Rozvod královského manželství přivodí roztržku s Římem, Anglie se odvrátí od katolicismu a vzniká anglikánská církev… Thomas Cromwell navzdory papeži, politickému establishmentu i parlamentu pomáhá změnit tvář Anglie podle přání krále.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název: Wolf Hall, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Wolf Hall. Přihlašte se a napište ho.

ZuzziŠ
05.07.2025 3 z 5

Wolf Hall je napsaná tak suchým anglickým humorem, že místy je pro mě, zavilou Češku, prostě suchá a posledních 100 stránek jsem četla v domnění, že knihu prostě nedočtu.
(ale bylo mi to trapný, když mám už přečtený druhý díl, který považuju za skvělý)
A přitom se v té suchosti (deštivého anglického počasí) neustále skrývaly silné momenty - byly vtipné, poučné, povznášející.
Zajímavý byl i "jeho" obrat - když už konečně přestal být spratek, co se vyšplhal a začal přemýšlet víc diplomaticky. Pak byl i vtipnější.

stanislava9718
09.04.2025 4 z 5

Filmový seriál jsem prozatím neviděla, zkusila jsem nejdříve čtení knihy, které čtenáři mělo předestřít pohled na dvůr Jindřicha VIII., z mocného rodu Tudorů, který zanechal kus významných, ale i tragických dějin na anglickém trůnu. V knize je prezentována postava Thomase Cromwella, který po službě v žoldnéřském vojsku se vrátí do Anglie, kde se stane pravou rukou vychytralého kardinála Thomase Wolseye. Příběh je psán trochu nezáživně, ne jak jsem zvyklá u oblíbené autorky historických románů Jean Plaidy.

Thalin
25.01.2025 3.5 z 5

Ke knize jsem se dostala skrze seriál, který mě opravdu chytil a bavil. O Tudorovcích a dvoře Jindřicha osmého jsem četla už nejednu knihu, ale rozhodně bylo zajímavé přečíst si něco o tom i z pohledu někoho jiného. Cromwell se vždy nějak motal okolo, ale dřív mě nenapadlo se nějak zamýšlet nad jeho pohledem. Ale tahle kniha mi ho poskytla. Rozhodně se uměl vypracovat a vždy věděl, co říct.
Pokud šlo o jeho interakci na královském dvoře, tak jsem se bavila a zajímalo mne to. Jeho osobní život mě ale osobně tak moc nebavil a místy jsem se knihou opravdu spíš prokousávala a spousta pasáží mi přišla zdlouhavá, ba až zbytečná. Ale je to pořád velmi dobře napsané a i přes některé ne moc záživné části mě to bavilo a přečtu si pokračování.

Související novinky - Wolf Hall (0)

Ocenění knihy (3)

2010 - British Book Awards (UK Author of the Year)
2009 - Booker Prize
2009 - National Book Critics Circle Award (Fiction)

Kniha Wolf Hall v seznamech

v Mé knihovně150x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)