Theomachia: Válka bohů přehled

Petr Jaroněk

Když se bohové sváří, Úranova nebeská klenba zrudne krví a země praská ve švech. Na pobřeží Kárie se shromažďují lodě, chystá se největší tažení od dob trojské války. Athéna se připravuje na otevřený konflikt s Areem a v útrobách sopky Aitné roste děsivý tvor zrozený ze zášti a bolesti. Bohyně však z dění cítí i otisk někoho jiného, než je Arés. Někoho mnohem nebezpečnějšího. A je jí jasné, že se blíží skutečná válka bohů – Theomachia. Princ Doros z odlehlé Thesprotie zatím čeká na návrat otce a krále. Netuší, k čemu se schyluje a jakou roli sehraje v božské partii. Je mu ale jasné, že časy bezstarostného mládí pro něj skončily…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Theomachia: Válka bohů. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

carovnakniznica
05.01.2026

Fantasy, ktoré však nie je tým klasickým, na aké sme zvyknutí. Nezavedie nás do vymyslených krajín plných drakov a mágie, ale do minulosti nášho sveta do Grécka v čase, keď sa mýty a legendy začínali meniť na dejiny. Do obdobia, keď sa končí vek hrdinov splodených bohmi a spolu s nimi pomaly zhasína aj moc olympských božstiev nad osudmi smrteľníkov.

Dej knihy je zasadený do obdobia tesne po páde Tróje a návrate Odysea domov. Sledujeme dve hlavné dejové línie príbeh princa Dora z Thesprotie a princa Thraxa z Thrákie. Obaja kráčajú cestou k moci, budujú armády a podľa proroctiev sa usilujú ovládnuť celú Helladu. Ich pozemské vojny však nie sú len výsledkom ľudskej ctižiadosti v pozadí stoja bohovia Olympu, ktorí už dlho pripravujú vlastný konflikt. Theomachiou, vojnou bohov, sa má rozhodnút rivalita medzi božskými súrodencami, pričom konflikt nebešťanov sa pretavuje aj do konfliktu na zemi a prináša dlho súdenú zmenu celej Hellady.

Ako sám autor uvádza, jeho cieľom bolo ponúknuť hoci v podobe fikcie jednu z možných interpretácií pádu achájskej civilizácie po trójskej vojne. Theomachia tak pôsobí ako akýsi pomyselný „tretí diel“ k Ílias a Odysei, ktorý sa snaží hrdinským eposom zachytiť udalosti pred definitívnym rozpadom jednej z prvých ríší Európy. Dej zároveň reflektuje širší historický kontext nájazdy morských národov, pád Chetitskej ríše či úpadok egyptskej moci, ktoré v tom čase zasiahli celé východné Stredomorie.

Osobne sa mi autorova myšlienka veľmi páčila. Ide o netradičný, no premyslený koncept, ktorý do seba prirodzene prepája historické fakty, mytológiu a epickú fantasy. Kniha ponúka dostatok akcie, násilia, politických intríg aj božských machinácií, no nechýbajú ani romantické linky a nečakané zvraty. Nadprirodzení nepriatelia, zásahy bohov a neľútostný boj o moc vytvárajú silnú a hutnú atmosféru starovekého sveta.

Theomachia Válka bohů je historický epos s fantasy prvkami, ktorý ocenia najmä čitatelia, ktorí majú radi netradične spracované dejiny, grécku mytológiu a príbehy o konci jednej éry a zrode druhej. Ak vás láka predstava sveta, kde sa bohovia ešte miešajú do osudov ľudí, no ich čas sa neúprosne kráti, táto kniha by vám rozhodne nemala ujsť.

všech 18 komentářů

Související novinky - Theomachia: Válka bohů (1)

Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)

07.05.2023

Kniha Theomachia: Válka bohů v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně45x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Petr Jaroněk také napsal(a)

Petr Jaroněk
česká, 1988