Temná komora Damoklova přehled
Proslulý román Temná komora Damoklova (1958), odehrávající se za druhé světové války a těsně po ní, je první knihou, kterou mohou čeští čtenáři z Hermansova díla poznat. Trafikant Osewoudt se na popud svého mužnějšího dvojníka Dorbecka zapojí do odboje, ale po osvobození s úžasem zjistí, že je naopak obviněn z kolaborace. Člověk žije v „sadistickém univerzu" (titul jedné z Hermansových esejistických sbírek) - svět ani druhé lidi nelze pochopit, proto situaci odhadujeme zpravidla nesprávně, nahodilost věty „jednou jsi dole, jednou nahoře" vede mnohdy k osudovým zvratům. Tak by se dalo shrnout Hermansovo oblíbené téma, které rozvíjí také například v románu Nooit meer slapen (Už nikdy spánek z roku 1966, k vydání připravuje nakladatelství Host) o laponské výpravě mladého geologa za vzácnými meteority. Temná komora Damoklova je příběh z přísně konspirativního prostředí odboje, jehož účastníci širší souvislosti svého jednání nejenže neznají, ale z bezpečnostních důvodů ani znát nesmějí. Ve světě krycích jmen se identita člověka z podstaty zamlžuje. Existuje vůbec tajemný řídící důstojník Dorbeck, nebo je to jen Osewoudtova utkvělá představa? Vášnivý fotograf Hermans určuje klíčovou roli v rozuzlení příběhu snímku, který je třeba vyvolat. Příslovečný Damoklův meč, ohrožující Osewoudtův život, zde tedy nabývá podoby temné komory: „Nikde na světě toho nevyjde na světlo tolik jako v temné komoře." Kniha vychází s textem Milana Kundery s názvem Hermans aneb antidějiny.... celý text
Originální název: De donkere kamer van Damokles, 1958
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná komora Damoklova. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 10 komentářůSouvisející novinky - Temná komora Damoklova (0)
Kniha Temná komora Damoklova v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 86x |
| ve Čtenářské výzvě | 3x |
| v Doporučených | 8x |
| v Mé knihovně | 49x |
| v Chystám se číst | 40x |
| v Chci si koupit | 4x |
| v dalších seznamech | 2x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Willem Frederik Hermans také napsal(a)
| 2010 | Temná komora Damoklova |
| 2011 | Už nikdy spánek |
| 2021 | Slzy akácií |

93 %
Temná komora Damoklova
Román, který začíná jako obyčejný špionážní příběh z okupovaného Nizozemska. Máme tu nedomrlého týpka, kterému všichni celý život připomínají, že není dost hezký, dost silný, dost mužný, trafiku, tajemného agenta, který našeho hlavního hrdinu vytahuje z šedi a dává jeho životu smysl, ilegální tiskoviny, zbraně, atentáty. Prostě taková klasika. Jenže časem vám začne připadat, že tu trochu něco nesedí. A pak prásk! Najednou je z toho existenciální thriller, kde si nemůžete být jistí vůbec ničím. Ani realitou. Ani tím, kdo je kdo. Ani tím, kdo jste vy sami.
Co když například Dorbeck není skutečný? Co když žádný vyšší smysl nikdy neexistoval a vše bylo jen výsledkem touhy po něčem větším, než je banální život? Ale je tu přece ta společná fotografie, říkala jsem si celou dobu. Nebo není?
11 z 10 hvězdiček za ten precizní rozklad bez kapky sentimentu, kterým vás Hermans dostane přesně tam, kde vás chtěl mít.